Wethouder Willem Joosten en raadslid Marlies van Beek in groep 7 van de Prins Willem-Alexanderschool. | Foto: PR
Wethouder Willem Joosten en raadslid Marlies van Beek in groep 7 van de Prins Willem-Alexanderschool. | Foto: PR Foto: PR

Lesje democratie voor basisschoolleerlingen

onderwijs n De leerlingen van de groepen 7 en 8 van de Prins Willem-Alexanderschool in Leiderdorp kregen maandag 8 maart een interactieve les van wethouder Willem Joosten (VVD) en raadsleden Marlies van Beek (GroenLinks), Jeroen Hendriks (D66) en Jeannette Hofman (GroenLinks).

De les was in het kader van de Week van de Democratie. De leerlingen van groep 7 kregen in eerste instantie een heldere uitleg door de wethouder zelf over de samenstelling van het college van burgemeester en wethouders, de raad en de politieke partijen in Leiderdorp. Vervolgens werd er aan de hand van stellingen in kleine groepjes gediscussieerd over hoe het beste een budget zou kunnen worden verdeeld over zeven onderwerpen die voor Leiderdorp belangrijk zijn: zorg voor elkaar, goede scholen, sporten, veiligheid, goed wonen, natuur en lekkerspelen/vrije tijd.

De toebedeelde budgetten liepen uiteen, maar uiteindelijk werd door de leerlingen van groep 7 de natuur in Leiderdorp hoog gewaardeerd met het meeste geld. In de middag was ook groep 8 aan de beurt waarbij opnieuw dezelfde stellingen ter discussie kwamen. Groep 8 bedeelde duidelijk meer aan zorg voor elkaar en goed wonen.

De aanwezigheid van wethouder en raadsleden werd zeer op prijs gesteld en de leerlingen van groep 7 en 8 zijn hiermee in het kader van burgerschap een stukje beter bekend geraakt met de politiek en het democratisch proces in Leiderdorp.


Lisette zingt voor Het Vergeten Kind

cd n De 16 jarige Leiderdorpse zangeres Lisette van der Ploeg bracht vorige maand haar cd ‘Open je hart voor mij’ uit. Toen gaf ze al aan dat een deel van de opbrengst naar de zorg zou gaan. Nu heeft ze een goed doel gekozen: 50 procent van de opbrengst van de cd komt ten goede aan stichting Het Vergeten Kind.

De Week van Het Vergeten Kind en de daarbij behorende campagne ‘Maak je HART voor vergeten kinderen in sociaal isolement' is inmiddels afgelopen, maar mensen kunnen nog steeds hun hart open zetten voor deze kinderen, aldus Lisette. Help Lisette om te helpen door zo vaak mogelijk de song ‘Open je hart voor mij' aan te vragen bij uw favoriete radiostation en de cd te downloaden via de bekende streams zoals Spotify.