Afbeelding
Foto:

BEPPEN BIJ EEN BAKKIE

Vaccineren of niet

Bij de post zat een brief, een uitnodiging om je te laten vaccineren tegen corona. Daar ben ik hartstikke voor. Dus belde ik meteen om een afspraak te maken. Niet één, maar twee afspraken voor een goede bescherming. Het ging allemaal heel vlot. Vijf minuten na het telefoongesprek rolde de bevestiging al uit de computer. Complimenten.

Ik weet het, er zijn mensen die tegen zo’n vaccinatie zijn. Ze geven als reden op niet te weten of zo’n prik op korte of langere termijn bijwerkingen heeft. Zo’n reden moet je serieus nemen en onderzoek doen, om tot de conclusie te komen dat de vaccinatie uitgebreid getest is en als veilig beoordeeld.

Ook zijn er mensen die zich niet laten prikken omdat er volgens hen helemaal geen coronavirus is. We worden voor de gek gehouden, er is hooguit sprake van een flinke griep, vinden zij. Die mensen zijn – dat is duidelijk – nooit op een IC geweest en hebben in het ziekenhuis geen coronapatiënten gezien. Laat staan dat ze over corona hebben gesproken met hun huisarts of iemand van de verpleging. Hoewel deze groep luidruchtig en soms agressief van zich laat horen, luidt het advies: neem deze antigroep niet serieus, ga niet met ze in discussie, ze zijn toch niet te overtuigen.

Afgelopen zondag is de 1-miljoenste prik gezet. Vanaf nu zal het inenten snel gaan, is de verwachting. In maart wordt de sporthal in de Bloemerd ingericht als vaccinatielocatie. Het draagvlak om je te laten vaccineren groeit hard. Desondanks blijven er mensen 'nee' tegen de uitnodiging zeggen. Dat mag, iedereen heeft recht op zelfbeschikking. Voor hen is het te hopen dat ze niet besprongen worden door de onzichtbare vijand.

In Israël zijn er mensen die zich uit geloofsoverwegingen niet laten inenten. Om hen toch over de streep te trekken, ontvangen ze na de inenting een pizza. Wie weet kunnen de nee-zeggers hier overtuigd worden met een gevulde koek bij het kopje koffie dat ze na afloop krijgen aangeboden.

Er komt trouwens een vaccinpaspoort, dat mensen moeten laten zien wanneer ze naar een concert, museum, festival, film of restaurant gaan. Geen vaccinpaspoort? Geen toegang! Nog een vraag: Hoe gaat een zangkoor (bijvoorbeeld Young@Heart) om met leden die zich wel en leden die zich niet laten vaccineren?


Verdwenen slee terecht

blij n "De slee is terecht!”, schreef mevrouw de Jong uit Leiderdorp vorige week donderdag enthousiast aan deze krant. De Oostenrijkse rodelslee die al 42 jaar in de familie was, verdween zondag 14 februari in de namiddag toen hij even onbeheerd stond bij het slootje aan de Saranafort (in de nieuwbouwwijk Bij de Zijl). Een oproep in het Leiderdorps Weekblad had resultaat: een jongen uit de wijk die de slee had gevonden en mee naar huis genomen, reageerde en bracht de slee terug.