Drie van de dorpelingen die een rol spelen in de online voorstelling 'Wij zijn de buren'. | Foto's: Gordon Meuleman
Drie van de dorpelingen die een rol spelen in de online voorstelling 'Wij zijn de buren'. | Foto's: Gordon Meuleman Foto: Gordon Meuleman

Op zoek naar het dorpsgevoel

Theater n Stadsgezelschap PS|theater uit Leiden gaat op zoek naar het dorpsgevoel in de online theatervoorstelling 'Wij zijn de buren': over burenliefde, nabuurschap en buurtgevoel.

PS|theater ging de afgelopen maanden op bezoek bij hun buren Zoeterwoude, Leiderdorp, Voorschoten en Oegstgeest. Met een fikse dosis nieuwsgierigheid en de nodige vooroordelen spraken theatermakers Julia, Rian en Tijs met allerlei dorpelingen over het leven in hun dorp. Bij wie kun je altijd terecht voor een kopje suiker? Hoe verwelkomt jouw straat de nieuwe buren? Wat maakt een buurt tot een buurtje en jouw dorp tot jouw dorp? En wie zijn de buren van een dorp verder?

In Leiderdorp komen de geboren en getogen Leiderdorper Hans, de net gearriveerde familie Al Nator, de 93 jarige Gonny en de 24 jarige Rodney voor het voetlicht. De theatermakers vroegen hen naar het leven in het dorp en naar hun relatie met de stad. De mooiste, meest bijzondere en ontroerende verhalen komen, samen met de verhalen uit de andere dorpen, terug in 'Wij zijn de buren'.


De online theatervoorstelling is op vrijdag 26, zaterdag 27 en zondag 28 februari en vrijdag 5, zaterdag 6 en zondag 7 maart te zien om 20.00 uur. De voorstellingen worden live gespeeld en zijn te bekijken via computer, tablet of telefoon. Kaarten kosten 7,50 en zijn te koop via de website pstheater.nl/agenda/wij-zijn-de-buren.


Bouw 27 sociale huurwoningen in Zoeterwoude

startsein n Eind januari gaven de Zoeterwoudse wethouder Ton de Gans en directeur-bestuurder Chrétien Mommers van de Leiderdorps-Zoeterwoudse woningcorporatie Rijnhart Wonen op een bijzondere wijze het startsein voor de bouw van 27 sociale huurwoningen in Bloemenvelde in Zoeterwoude.

Bijzonder te noemen omdat bij zo’n feestelijk moment een feestje hoort. Helaas was dit vanwege de corona-maatregelen niet mogelijk. Ook bijzonder omdat in samenwerking met de gemeente Zoeterwoude en bouwonderneming Stout er weer 27 sociale huurwoningen voor de huurders van Rijnhart Wonen beschikbaar komen. Met het woningaanbod van 9 eengezinswoningen, 6 benedenwoningen en 12 bovenwoningen zet Rijnhart Wonen maximaal in op lokale doorstroming en streeft de woningcorporatie ernaar om een diversiteit aan doelgroepen te bedienen. Deze doelgroepen zijn starters, senioren en gezinnen.

Bij het plan Bloemenvelde is natuurinclusief bouwen een belangrijk aspect. Zo krijgen de schuren straks groene daken en komen er onder andere vleermuiskasten.

Het project Bloemenvelde maakt onderdeel uit van een bredere ontwikkeling in Zoeterwoude-Dorp. Ook op de andere vrijgekomen schoollocaties worden straks woningen gebouwd. Op de website www.samenontwikkelen.nu is alle informatie over deze projecten te vinden.


De woningen worden naar verwachting in het najaar van 2021 opgeleverd en worden aangeboden via www.hureninhollandrijnland.nl. De vorderingen zijn te volgen via deze website en sociale media.

Afbeelding
Afbeelding