Afbeelding
Foto:

BEPPEN BIJ EEN BAKKIE

Spelletjes plezier

Mens, erger je niet, dammen, monopoly, schaken, vier op een rij, rummicub en scrabble zijn nog nooit zo populair geweest als de afgelopen tijd. De kleintjes vermaken zich met pim pam pet, het vlooienspel en meer, samen met hun ouders of opa en oma. Zo kom je op een prettige manier door de lockdown en is de avondklok minder een probleem. Corona heeft het thuis spelletjes spelen weer helemaal teruggebracht. Kranten brengen hele pagina’s met kruiswoord- en zweedse puzzels, filippine en cryptogrammen. Ook wordt er weer volop gesjoeld.

Sinds een paar maanden hebben wij een minibibliotheek in ons appartementencomplex, waar ook tijdschriften, boeken, video’s en dvd’s liggen, te kust te keur. Bewoners maken enthousiast en dankbaar gebruik van deze sympathieke service. Er liggen ook legpuzzels, van meestal duizend stukjes, met uiteenlopende afbeeldingen. Alles wordt na gebruik weer teruggelegd, zodat ook andere bewoners dat speciale boek kunnen lezen, die grappige video of spannende dvd kunnen kijken.

Met de legpuzzels is iets bijzonders aan de hand, die gaan van hand tot hand. Ze maken een tournee van Leiderdorp naar familie in Zeist of Amsterdam en komen dan weer via Den Haag terug naar Leiderdorp.

Laat die mensen zelf puzzels kopen, zou je zeggen. Nou, dat doen ze ook. Ze raken zo in de ban van het puzzelen, dat ze die bestellen in de winkel en daar afhalen.

Stond er van de week een man buiten rillend van de kou de flaptekst van boeken te lezen; hij stak daarbij een sigaartje op. ‘Een tevreden roker is geen onruststoker’, weet u nog?’ "Sigaartje goed?", vroeg ik. Hij keek me aan, genoot van de tabaksgeur en zei: "Ik rook een sigaretje, sigaartje, een pijp en shag." Hij wachtte even en toen: "…ook paling, zalm en makreel". Glimlachend las hij verder.