Afbeelding
Foto: J.P.Kranenburg

Entree De Sterrentuin niet meer te missen

POORT • Een kritiekpunt op gebouw De Sterrentuin in Leiderdorp is altijd al geweest dat de entree te weinig zichtbaar was. Dat is nu voorgoed verleden tijd. Vorige week is een knalgele, iets naar voren hellende poortconstructie voor de schuifdeuren geplaatst die ervoor zorgt dat de hoofdingang aan de Van Diepeningenlaan 110 niet meer te missen is.


| Foto: J.P. Kranenburg


Corona ‘katalysator’ voor samenwerkende zorgorganisaties

reboz n Naast alle negatieve gevolgen die corona voor de zorg heeft gehad, is er ook positieve bijvangst. Zo vinden bestuurders van verschillende zorgorganisaties in de regio dat samenwerken veel vanzelfsprekender is geworden. “Corona is een katalysator”, zegt Tanja Ineke, bestuurder van Libertas. “We werkten al samen, maar de samenwerking is intensiever en hechter geworden. We vinden elkaar nu nog sneller.”

Een prachtig voorbeeld van die samenwerking is ReBOZ (Regionale Beschikbaarheid Onplanbare Zorg) waarbij vijf regionale zorgorganisaties de handen ineenslaan om ongeplande, acute (nacht)zorg beschikbaar te houden. Vorige week tekenden de bestuurders van ActiVite, DSV|Verzorgd Leven, Libertas, Marente en WIJdezorg de samenwerkingsovereenkomst.

“De acute en ongeplande nachtzorg is voor alle zorgorganisaties een dienst die maar moeilijk kostendekkend geleverd kan worden”, vertelt Annemijn van Hemel, vervangend bestuurder van ActiVite. “Door met elkaar samen te werken kunnen we de beschikbare mensen veel efficiënter inzetten, waardoor deze zorg wanneer dat nodig is, tóch geleverd kan worden.”

Snel resultaat

Ondanks –of mede dankzij?- corona werd ReBOZ in korte tijd gerealiseerd. Daardoor viel de start van REBOZ op een goede samenwerkingsbodem. Annemijn van Hemel: ”De druk was hoog, maar mede daardoor zijn veel hordes snel genomen. Dat in coronatijd de introductie van ReBOZ op 7 januari kon plaatsvinden, is een enorme prestatie geweest en de uitkomst van een goede samenwerking.”

Inmiddels ‘draait’ ReBOZ nu dus bijna drie weken. Wat zijn de ervaringen? Anneke Asberg, bestuurder bij Marente: “De samenwerking is buitengewoon intensief. Alle neuzen staan dezelfde kant op.” Bestuurder Jan de Vries van DSV¦Verzorgd Leven: “Het is even wennen, zoals dat altijd gaat met nieuwe manieren van samenwerking. Maar je merkt wel dat we elkaar vanaf het begin goed weten te vinden en dat je echt kunt spreken van een samenwerking.”


Juiste zorg op de juiste plek

Behalve het kostenplaatje, ziet Annemijn van Hemel ook andere voordelen. “We voorkomen hiermee dat de huisarts of de ambulance onnodig gebeld wordt. Vaak kan aan de acute zorgvraag namelijk ook goed voldaan worden met een verpleegkundige inzet. De cliënt kan dan gewoon thuis geholpen worden en ook thuis blijven. Hiermee dragen we bij aan de opdracht om de juiste zorg op de juiste plek te geven. En vaak is thuis gewoon de juiste plek!”

Efficiënte, betaalbare zorg in de eigen omgeving dus. En blijvende beschikbaarheid, benadrukt Van Hemel: “De beschikbaarheid en kwaliteit van de zorg zijn nu op de minder reguliere momenten geborgd. Dat is goed nieuws voor onze cliënten in de wijk en de bewoners van deze regio. Dit type zorg heeft hiermee weer toekomst!“


Scouting verkoopt stroopwafels online

bestellen n De Leiderdorpse scoutingvereniging Van der Does – Liethorp (VaDeDo)verkoopt ook dit jaar weer traditiegetrouw stroopwafels. Vanwege corona gaat dat wel net wat anders dan gewoonlijk. De leden van de scouting gaan niet langs de deuren en staan ook niet op de markt. Dit jaar zijn de pakjes stroopwafels uitsluitend online te koop via www.scoutingstroopwafels.nl.

De kosten bedragen 2 euro per pakje plus 35 cent transactiekosten per bestelling. Bezorging in Leiderdorp is gratis. De bestelperiode is nog tot en met 27 februari, de stroopwafels worden bezorgd vanaf 6 maart.

VaDeDo gebruikt de opbrengsten om financieel gezond te blijven tijdens de corona periode.

Afbeelding