Bij Kindcentrum De Brink werden leerlingen verwelkomd door waarnemend directeur Carla Kerner. | Foto: J.P. K.
Bij Kindcentrum De Brink werden leerlingen verwelkomd door waarnemend directeur Carla Kerner. | Foto: J.P. K. Foto: J.P.Kranenburg

Eindelijk weer naar school

onderwijs n Er was door leerlingen en leerkrachten reikhalzend naar uitgekeken: gewoon weer les in de klas in plaats van thuis achter de laptop, de kinderen, juffen en meesters weer in levende lijve zien. Na bijna acht weken gingen maandag ook in Leiderdorp de basisscholen eindelijk weer open.

Door: Corrie van der Laan

De heropening werd extra bijzonder door de winterse omstandigheden. Heel wat jonge leerlingen die op loopafstand wonen werden door hun ouders met de slee gebracht. Aan de andere kant was het voor de verder weg wonende leerkrachten en leerlingen lastiger om de reis naar school te maken.

Er is vanuit het ministerie van Onderwijs een hele serie maatregelen en adviezen meegegeven voor de heropening. Een heel geregel maar de scholen hebben het op tijd voor elkaar gekregen, zo leert een mailrondje langs de schooldirecteuren en locatieleiders. Een aantal aanpassingen was in mei vorig jaar, na de eerste lockdown, al ingevoerd. Zoals gespreid in de tijd en via verschillende ingangen binnenkomen, gespreide pauzes, goede hygiënemaatregelen en ouders die buiten en op afstand moeten blijven bij het brengen of halen van hun kinderen.


Mondkapjes

Nieuw is het advies om de leerlingen van de groepen 7 en 8 mondkapjes te laten dragen op de gangen. De Leiderdorpse basisscholen gaan daar verschillend mee om. Zo hebben de Koningin Julianaschool en De Bron ervoor gekozen het advies niet te volgen. “Hygiënisch gebruik van mondkapjes is voor volwassenen al lastig, laat staan voor kinderen”, zo motiveert directeur Arjan Harskamp van De Bron dat besluit. Bij de Willem de Zwijgerschool en de School Kastanjelaan moeten groep 7 en 8 leerlingen wel een mondkapje op als ze zich door de school bewegen. Daltonschool De Leeuwerik laat de keuze aan de leerlingen. Leerkrachten en onderwijsassistenten dragen veelal wel mondkapjes in de gangen.

Het advies om binnen de klassen de kinderen in vaste groepjes of zelfs koppels te laten werken, wordt in het algemeen als onhaalbaar gezien. “Wij vinden het niet werkbaar om in de klas ook nog kleinere groepjes te organiseren. Ook omdat bij een besmetting toch de hele groep in quarantaine moet”, schrijft directeur Suzanne Nagel van de Willem de Zwijgerschool. Wel wordt er alles aan gedaan om de groepen van elkaar gescheiden te houden. Groep-overstijgende activiteiten zijn dan ook opgeschort.


Zorgen

De blijdschap over de heropening van de scholen neemt niet weg dat er onder ouders en leerkrachten zorgen zijn over de risico's. Directeur Roel Sarneel van de Regenboog: "Er is veel onduidelijkheid en zoals iedereen ontvangen ook wij soms tegenstrijdige informatie. Echter, de wil om er voor de kinderen voor te gaan en ze het (voor de kinderen betere) fysieke onderwijs te kunnen geven, voert de boventoon.”