Afbeelding
Foto:

BEPPEN BIJ EEN BAKKIE

Kappers in de knel

‘Mijn vrouw heeft mijn haar geknipt, het zag er niet uit.’ Dat hoorde ik in het voorbijgaan op straat. In plaats van een bewonderend ‘Zo zo, mooi gedaan’, volgde er een tikje sarcastisch aandoende reactie: ‘Ik zie het, wanneer maakt ze het af?’ Ik keek nog om en moest beamen dat er nog het nodige werk aan de winkel was. Nog niet bij een ‘echte’ kapper, die is nog gesloten en dat gaat nog minstens tot begin maart duren.

Niet zo raar dat kappers alarm slaan, corona hakt er diep in. Ze voelen zich vergeten in de stroom steunmaatregelen. Kappersbedrijven krijgen niets. Hoho, ze zijn niet vergeten, maar hebben nog niets ontvangen, zo werd afgelopen week wel duidelijk. En dat terwijl hun vaste lasten doorlopen.

De kapper zou geen kapper zijn, wanneer hij niet vindingrijk is. Creatief als hij is, had een kapper een soort maanpak bedacht, die alleen de haren onbedekt liet. Gouden idee, salon open en hup: weer voluit aan de slag. Helaas, niet toegestaan. Er zijn knipkunstenaars die hun vaste klanten toch knippen, bij hun thuis. Maar dat brengt een niet te onderschatten risico met zich mee: worden ze betrapt, volgt er een boete van € 4.000,00.

Thierry Baudet van Forum voor Democratie, die ontkent dat er een coronaprobleem is, kwam met een kort kapsel in de Tweede Kamer. Toen Kamervoorzitter Arib daar iets van zei, ‘grapte’ Baudet dat hij wel het telefoonnummer van zijn kapper wilde delen. Maar hoe zit het met de onberispelijke kapsels van Mark Rutte, Eva Jinek en andere televisie-presentatoren. Mogen zij wel geknipt worden? Hun haren worden niet geknipt, zelfs niet bijgepunt. Die haarverzorging wordt ‘visagie’ genoemd, ‘styling’.

Wie dode puntjes heeft, matjes in de nek en gordijnen voor de ogen, heeft zich de ‘corona-coupe’ aangemeten. Mijn kapper, op wie ik net zo lang wacht totdat hij weer open kan, heeft mij gevraagd om alle mensen, die zich niet ‘zwart’ laten knippen, een compliment te geven. "Hun slordig kapsel is een teken van solidariteit." Een vriendin heeft haar huwelijk wéér uitgesteld: "Voor de mooiste dag van mijn leven moet mijn haar er perfect uitzien. Ik wacht totdat mijn eigen kapster haar deuren mag openen. Ik hoop wel dat dat heel snel zal zijn. Ik kan niet wachten mijn ja-woord te geven."


Ontsnapte koe doodgeschoten

triest n Een koe moest zondagochtend 7 februari haar ontsnapping uit een weiland op de grens van Leiderdorp en Oud Ade met de dood bekopen. De koe kwam terecht op het grote parkeerterrein van het benzinestation aan de A4 in Leiderdorp. Omdat het niet lukte haar te vangen of terug te drijven naar het weiland en het gevaar dat ze de snelweg op zou lopen reëel was, is besloten haar door een jager te laten doden.

Dierenorganisatie Animal Rights wil dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzoekt of het afschieten wel echt nodig was.