Blij met de nieuwe, duurzame rugtas. | Foto: Marieke van Leeuwen
Blij met de nieuwe, duurzame rugtas. | Foto: Marieke van Leeuwen Foto: Marieke van Leeuwen

Soms nieuwe spullen

Nieuw, wat is dat? In onze ogen is ‘nieuw’ tegenwoordig tweedehands. Ik lijk daar meer moeite mee te hebben dan onze dochters want die noemen alles dat eerder niet bij ons in huis was nieuw.

In het begin corrigeerde ik ze nog weleens. “Dat is niet nieuw, dat is al van iemand anders geweest.” Uiteindelijk doet dat er natuurlijk niet toe, het is nieuw voor ons. Dat het al eerder geliefd en gebruikt is door anderen maakt het alleen maar heel fijn. Daardoor weten we namelijk dat er geen nieuwe grondstoffen zijn gewonnen voor het maken van het product. Daarmee kunnen we als mensheid een enorm verschil maken.


De uitzondering

We maken weleens uitzonderingen, afgelopen maand nog met een rugtas. Die zijn best lastig te krijgen tweedehands en dan hebben we ook nog wat extra verwachtingen van de tas. In het geval van zo’n aanschaf kijk ik wel altijd even of iemand toevallig iets wegdoet maar lukte niet om iets te vinden. Wilco had een nieuwe rugtas nodig, vooral eentje die goed waterdicht is; hij fietst met Norah en Jolie regelmatig door de regen als ze naar school/werk gaan. Ik zocht natuurlijk naar ecovriendelijke tassen en ik heb een hele mooie gevonden die zelfs voldoet aan ons weinig grondstoffen-principe. De rugtas is grotendeels gemaakt van afgekeurde binnenbanden van vrachtwagens. Waterdicht, stevig en niet onbelangrijk… mooi.


Wennen aan de prijs

Aan de prijs moet ik nog wennen. Omdat deze producten nog niet de standaard zijn, betaal je toch meer. Ondanks dat ik weet dat ik een ‘echte’ prijs betaal blijf ik het duur vinden. Wilco heeft daar nog meer moeite mee, gelukkig was het een cadeau en had hij geen keuze ;-)

Doordat we veel tweedehands kopen compenseert dit trouwens wel, onder aan de streep geven we net zo veel uit.