Voorschotenaar helpt Voorhof aan AED

levensreddend n Dankzij Voorschotenaar Ramon Sweys heeft Leiderdorp er een 24 uur per dag bereikbare AED (automatische externe defibrillator) bij. Een kastje met het reanimatieapparaat hangt sinds kort in de wijk Voorhof.

De in Leiderdorp geboren en getogen Sweys regelde de AED afgelopen najaar door de Voorhoflocatie aan te melden voor een gezamenlijke actie van de Hartstichting en HartslagNu. Daarbij werden gratis AED’s met buitenkast aangeboden op ‘witte plekken’, plekken waar nog niet binnen zes minuten zo’n levensreddend apparaat bereikbaar is. Niemand in Leiderdorp deed een aanvraag, wat voor Sweys reden was in actie te komen. “Ik draag Leiderdorp nog altijd een warm hart toe”, verklaart hij.

Sweys is voorzitter van de stichting Hartveilig Voorschoten en weet dat in zijn woongemeente meer dan 60 AED’s hangen waarvan er 38 24/7 beschikbaar zijn. Leiderdorp loopt daar ver bij achter met nu in totaal 17 AED’s waarvan er 8 altijd beschikbaar zijn. Een flink deel daarvan is er gekomen door burgerinitiatieven. Het zit wel in de planning dat er op korte termijn in Leiderdorp nog enkele AED's bij komen. In augustus vorig jaar besloot het college van B en W de vijf witte plekken die er toen nog waren zelf op te gaan vullen. Volgens een woordvoerder van de gemeente is de opdracht uitgezet en worden de AED's komend voorjaar geplaatst.