Jan-Albert Dop
Jan-Albert Dop Foto: J.P.Kranenburg

IN MEMORIAM

Markante Leiderdorper Jan-Albert Dop overleden

Na een kort ziekbed is Jan-Albert Dop op 31 januari op 75-jarige leeftijd overleden. Hij was een betrokken Leiderdorper die op verschillende terreinen maatschappelijk actief was.


Geboren op 2 april 1945 in Rotterdam en vrij spoedig daarna verhuisd naar Noord-Holland heeft hij zijn jeugd doorgebracht in Koedijk bij Alkmaar. Na een jaar universitaire studie in de VS is hij in Leiden Engelse Taal en Letterkunde gaan studeren. Daar is hij in 1981 ook in gepromoveerd.

In het begin van de jaren zeventig is Dop met zijn gezin in Leiderdorp komen wonen. In 1974 werd hij raadslid voor de VVD en vervolgens ook fractievoorzitter tot 1978. Hij was toen ook ambtenaar voor de Burgerlijke Stand. Hij heeft menig Leiderdorps huwelijk gesloten.

Na eerst een veelzijdige carrière in het bedrijfsleven (McKinsey, een eigen communicatiebureau en Heineken) is hij terechtgekomen in het internationaal particulier onderwijs. Eerst bij Webster University in Leiden, later bij Wittenborg University in Apeldoorn.

In Leiderdorp is hij na zijn raadslidmaatschap nog meerdere jaren actief geweest in het bestuur van de plaatselijke VVD en de laatste jaren was hij lid van de lokale afdeling van D66. Hij was ook een zeer actief lid van de Lions Club Leiderdorp en samen met zijn vrouw Myrna als vrijwilliger actief bij het Leiderdorps Museum.

Tijdens het Klootschietfestijn was hij jaren een gewaardeerd scheidsrechter. Hij was vele malen deelnemer van het Leiderdorps Dictee en, niet verrassend vanuit zijn letterkundige achtergrond, scoorde hij daar steeds in de hoogste regionen.

Voor al zijn activiteiten is Dop in 2020 bevorderd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hij wordt vrijdag na een bijeenkomst in de Leiderdorpse Dorpskerk begraven in het dorp van zijn jeugd, Koedijk.


Tekst: Liesbeth Buitink en Herbert Zilverentant


‘Blijf bestellen bij lokale ondernemers’

oproep n Ook in Leiderdorp zijn de deuren van alle niet-essentiële winkels gesloten. Maar dat betekent niet dat je er niets kan kopen, benadrukt Wilbur Gans, zelf ondernemer in winkelcentrum Winkelhof. Veel winkels kan je simpelweg bellen of mailen om de spullen die je nodig hebt te bestellen. Vanaf 10 februari wordt bovendien zelf afhalen van bestelde spullen weer mogelijk. "In plaats van naar Bol.com te gaan kan je voor boeken net zo goed de lokale boekhandel De Kler benaderen. Kleding nodig voor dames, heren of kinderen? In Winkelhof Leiderdorp zijn er genoeg winkels waar je ook digitaal kan kopen”, aldus Gans. Maar niet alleen bij Winkelhof kunnen klanten digitaal of telefonisch spullen kopen, zegt Gans. Dat geldt voor veel meer winkels, ook bijvoorbeeld op de Baanderij of Wooon. Hij roept Leiderdorpers op om zoveel mogelijk lokaal te shoppen. Want het is voor het dorp belangrijk om een gezonde middenstand te hebben en houden, stelt hij. Niet alleen omdat een breed winkelbestand in de buurt prettig en makkelijk is. Maar ook omdat ondernemers vaak de sponsors zijn van de lokale sport en cultuur. Kortom: "Als je iets nodig hebt, kijk dan eerst of je bij je eigen ondernemers terecht kan.”