Geert Schipaanboord met een doos stroopwafels bij De Ommedijk. | Foto: PR
Geert Schipaanboord met een doos stroopwafels bij De Ommedijk. | Foto: PR Foto: PR

Toch 50 kilometer per uur op Simon Smitweg

Politiek n Als de Simon Smitweg tussen de Persant Snoepweg en de Willem-Alexanderlaan straks heringericht is als wijkontsluitingsweg, gaat hier een maximum snelheid van 50 kilometer per uur gelden.

Door: Corrie van der Laan

Een amendement van oppositiepartijen GroenLinks, LPL en PvdA om de maximum snelheid op de weg verlagen naar 30 km per uur, kreeg geen meerderheid tijdens de raadsvergadering van 25 januari.

Wat indiener Jeannette Hofman (GroenLinks) van het amendement betreft, wordt de weg ingericht zoals voorgesteld - tweerichtingsverkeer met gescheiden fietspaden, oversteekplaatsen en stil asfalt - maar komt er een bord met ‘30’ bij te staan. De lagere snelheid levert volgens haar alleen maar voordelen op: minder herrie dus geen noodzaak voor uitzichtbelemmerende geluidsschermen, veiliger én het komt tegemoet aan de wens van de bewoners van de aangrenzende wijk Holtlant. Ze wees er ook op dat het om een stukje weg gaat van 250 meter met aan beide uiteinden verkeerslichten, zodat er nauwelijks effect zal zijn op de rijtijd.

Maar volgens verkeerswethouder Willem Joosten (VVD) is het niet zo simpel. “Als je een weg inricht als een 50 kilometerweg en een bord met 30 km neerzet, wordt er gewoon 50 gereden. Maar dan mis je de geluidsschermen en is er dus juist meer overlast.” Hij vond de coalitiepartijen aan zijn zijde. Ook de D66-fractie, die een week eerder tijdens het Politiek Forum nog pleitte voor “flexibel omgaan met de maximum snelheid”, was er nu van overtuigd dat 50 km/uur de beste optie is. Waarmee het amendement voor 30 km/uur met elf tegen tien stemmen verworpen werd.


'Balkonbewegen doet mensen zoveel goed'

VERVOLG VAN VOORPAGINA


Voor de bewoners is het Balkonbewegen een dierbaar moment in de week geworden, weet Rob van der Groen die binnen Clubhuis De Derde Helft de beweeghalfuurtjes coördineert. “Het doet zoveel goed, mensen komen niet alleen in beweging maar er wordt ook gelachten en gedold. Buren leren elkaar op een laagdrempelige manier beter kennen.”

De kosten zijn niet hoog, nog geen honderd euro per locatie per maand. Dankzij bijdragen van verschillende fondsen kan Clubhuis De Derde Helft doorgaan met het Balkonbewegen tot aan Pasen. Maar daarna is de pot leeg. “We zijn dus hard op zoek naar sponsoren”, zegt Koster. Hij denkt dan in de eerste plaats aan Leiderdorpse bedrijven die vooral klandizie hebben onder ouderen. “Het zou mooi zijn als lokale ondernemingen een steentje kunnen bijdragen.”

Belangstellenden kunnen contact opnemen via e-mail info@clubhuisdederdehelft.nl.


Stroopwafels van SGP voor zorgmedewerkers

verkiezingen n Geert Schipaanboord, nummer 7 op de landelijke kieslijst van de SGP, leverde vorige week woensdag dozen stroopwafels af bij woonlocatie Nieuw Buitenzorg van Philadelphia, het Alrijne Ziekenhuis, woonzorgcentrum de Ommedijk en verpleeghuis Leythenrode.

Het was onderdeel van een landelijke actie van de SGP: hun kandidaten voor de Tweede Kamerverkiezingen hebben overal in het land stroopwafels bezorgd bij zorginstellingen in hun eigen gemeente.

Schipaanboord: “Corona vraagt veel van werkers in de zorg: extra uren draaien vanwege besmettingen van collega’s of naasten van hen, besmettingen op afdelingen of groepen. Met deze actie willen we hen een hart onder de riem te steken.”


Geert Schipaanboord is in Leiderdorp bekend als voorzitter van de éénmansfractie van de SGP-ChristenUnie in de gemeenteraad. Met zijn 7de plek op de SGP lijst is de kans dat hij in maart rechtstreeks in de Tweede Kamer komt niet groot; de SGP heeft momenteel drie zetels en blijft volgens de laatste peilingen op dat niveau.