Afbeelding
Foto: PR

Klok

Tja, een avondklok. Wie had dat ooit kunnen denken, zeg een jaar geleden. Ach ja, er was een nijdig virus, ver weg vooral, maar het zou zo’n vaart niet lopen. Niet in Nederland. Toch?

Intussen weten we beter, helaas. Al een jaar gaan we gebukt onder Covid-19 of het coronavirus. Volgens sommigen is er weliswaar licht aan het einde van de tunnel, maar die tunnel is verdraaide lang en het lichtstipje ver weg! Voorlopig nog even (?) die avondklok.

Voor onze trouwe viervoeters was daarbij een speciale rol weggelegd. Althans, in de regels werd er nadrukkelijk aandacht aan besteed. Nederland is namelijk erg goed in het maken van regels en het tegelijkertijd bijleveren van uitzonderingen op die regels. Maar laten we eerlijk zijn: dit keer komt dat niet eens zo slecht uit voor honden en hondenbezitters. Immers, mensen die hun hond uitlaten, hebben enige extra bewegings­vrijheid. Niet alleen gaat de avondklok pas om 21.00 in en kan het avondrondje dan misschien gedaan zijn. Maar zelfs na het ingaan van de avondklok mag de hond nog worden uitgelaten. Als honden kunnen denken, is dat voor hen een geruststellende gedachte.


Aan de lijn

Wel aan de lijn, hoor! Dat moet natuurlijk toch al vaak en op vele plekken, maar na negen uur in de avond dient de hond hoe dan ook aangelijnd te zijn. Loslopen is er niet meer bij. Waarom eigenlijk? De reden is simpel: het zou anders te eenvoudig zijn om de uitzondering op de blijf-binnen-regel te misbruiken. De angst was dat menigeen dan even een hondenriem zou lenen of kopen en daarmee in de hand op pad zou gaan in de avond. Met hondenriem, zonder hond. Om bij een controle te mompelen dat de hond net is weggelopen, even in de bosjes zit, geschrokken is van meneer boa of mevrouw agent en de benen heeft genomen. Een beetje flauw natuurlijk, maar hier geldt wat zo vaak het geval is: de goeden lijden onder de kwaden. Vandaar die strenge aanlijneis. Ach, in deze barre tijden wennen we wellicht zelfs daar geleidelijk aan, zoals de zegswijze althans beweert: bij kleine lapjes leert men de hond leer eten…


Zie ook facebook Platform Hondenweer – HVL

Afbeelding