De Meerburgermolen met op de voorgrond het gedicht van Frans Terken. | Foto: PR
De Meerburgermolen met op de voorgrond het gedicht van Frans Terken. | Foto: PR Foto: PR

Krijtpoëzie bij Meerburgermolen

dichtkunst n Dankzij dichter Frans Terken gaat ook in deze coronatijd de Poëzieweek 2021 – van 28 januari tot en met woensdag 3 februari – niet onopgemerkt aan Leiderdorp voorbij. Hij schreef met krijt een toepasselijk gedicht op het asfaltpad voor de Meerburgermolen in de Munnikkenpolder. Daarmee sluit hij zich aan bij #Krijtpoëzie, een initiatief van dichter Wouter van Heiningen van MUGbooks. Van Heiningen riep collegadichters op om, nu er met lockdown weinig mogelijkheden zijn om samen te komen, met krijt een gedicht op stoepen, muren, pleinen en straten te schrijven, hier een foto van te maken en deze te delen via Instagram.

Heel lang zal het gedicht bij de Meerburgermolen onder de huidige weersomstandigheden niet leesbaar zijn gebleven, maar zo lang het er was vormde het een fraaie toegift voor de vele fietsers en wandelaars die dagelijks genieten van een rondje polder. Hiernaast de volledige tekst:


A4


Dit beeld past op een A4

de molen die maar draait 

volop met z’n vier wieken

naar de snelweg zwaait


hier waar het nooit stilvalt

niet het water niet de weg

niet de vogels in de polder

laat staan het vers dat ik zeg

        #Poëzieweek 2021 © FT


Laagste aantal nieuwe besmettingen in Leiderdorp sinds half september

weekcijfers n Na de hapering van vorige week zette de daling van het aantal nieuwe coronabesmettingen in Leiderdorp afgelopen week weer stevig door. Van maandag 25 tot en met zondag 31 januari (week 4) registreerde de GGD 20 nieuwe coronagevallen, precies de helft van de week ervoor. Het is het laagste aantal sinds half september vorig jaar. Wel moesten vorige week twee Leiderdorpers vanwege covid-19 in het ziekenhuis worden opgenomen en zijn twee Leiderdorpers aan de ziekte overleden.

In de rest van de Leidse regio waren de besmettingscijfers minder gunstig. In Leiden kregen 156 inwoners in week 4 een positief testresultaat, 12 minder dan in week 3. Voorschoten stond de teller vorige week op 18, een afname van 4 ten opzichte van week 3. In Oegstgeest en Zoeterwoude nam het aantal nieuwe coronabesmettingen zelfs toe, van 22 naar 32 in Oegstgeest en van 25 naar 33 in Zoeterwoude.

Bekeken over de hele gezondheidsregio Hollands Midden - de Leidse-, Alhpense- en Goudse regio plus de Duin- en Bollenstreek - daalde het het aantal nieuwe coronabesmettingen met 16,5 procent (1219 / -241).