Afbeelding
Foto:

BEPPEN BIJ EEN BAKKIE

Nabuurschap

Nu naast de lockdown de avondklok van kracht is en niemand zonder geldige reden tussen 21.00 en 04.30 uur op straat mag zijn, worden we overspoeld met tips om deze uren zonder mentale en/of fysieke klachten door te komen. Ik heb met instemming geluisterd naar Jan Slagter, de voorman van Omroep Max. Hij komt met een direct uitvoerbaar en werkbaar advies: de Straatambassadeur. Wat een goed idee. Voor mij mogen er gerust meerdere ambassadeurs per straat aangesteld worden. Nu er veelal thuis wordt gewerkt, kan men overdag even langs gaan bij vooral ouderen en alleenstaanden. Er kan een praatje gemaakt worden, een kopje koffie gedronken of een scrabbletje gelegd. Dat kunnen bezoekjes zijn van een half tot een heel uur of langer.

Nu heb ik het over een straat. Hetzelfde geldt voor een flatgebouw. Besturen van VvE’s of medewerkers van de woningbouwvereniging – bijvoorbeeld Rijnland Wonen – kunnen hier een rol spelen, initiatieven nemen. Zij kennen de bewoners en weten of iemand alleen is. De behoefte naar aanspraak zal snel blijken.

Ook een aardige tip vind ik: een uur eerder naar bed gaan en een uur eerder opstaan. "Ja, dat is mooi", reageerde iemand, "de kans is dan wel groot dat wij aan het einde van het jaar met een andere golf te maken krijgen, een geboortegolf."

Eenvoudig en ook effectief is vaker en langer bellen met elkaar, een kaartje of een handgeschreven brief bij iemand in de bus doen (met vermelding van naam en telefoonnummer). Voor hen die het praten tegen planten te weinig vinden, ligt het leggen van contact binnen handbereik: bellen met 0900 – 0767. Dat is de Luisterlijn. Mensen kunnen hier terecht voor een gewoon kletspraatje of een goed gesprek.

Er staat Nabuurschap boven dit stukje. De naam zegt het al: kijk om naar je buren. In veel landen een vanzelfsprekendheid. In Nederland een nieuw fenomeen. 5 december aanstaande is de Dag van Goed Nabuurschap. Corona, ik ben er zeker van, brengt ook iets positiefs: nieuwe kennismakingen die kunnen uitmonden in vriendschappen.


‘Prettig rustig’         in Leiderdorp

avondklok n Tijdens de eerste dagen van de avondklok is het in Leiderdorp vergeleken met andere plekken in het land “prettig rustig” geweest, zei burgemeester Laila Driessen maandagavond tijdens een vergadering van de gemeenteraad. In het werkgebied van de politie Leiden Noord – de gemeentes Leiderdorp, Oegstgeest en de noordelijke wijken van Leiden – zijn zes boetes uitgedeeld aan mensen die tussen 21.00 en 04.30 uur zonder goede reden op straat waren. Twee daarvan zijn uitgeschreven in Leiderdorp.


Volg het Leiderdorps Weekblad ook online:

www.leiderdorpsweekblad.nl.