De schakers van het Stedelijk Gymnasium speelden hun partijen voor het NK Schaken voor SVO's thuis achter de eigen laptop. | Foto: PR
De schakers van het Stedelijk Gymnasium speelden hun partijen voor het NK Schaken voor SVO's thuis achter de eigen laptop. | Foto: PR Foto: PR

Glimlach dankzij Kei Tof steentje

Steentje n Ook in Leiderdorp zijn ze gesignaleerd: beschilderde stenen van Kei Tof. Zo’n keitje kan zomaar een lichtpunt brengen op een grijze dag.

Door: Corrie van der Laan

Het gebeurde een lezeres van deze krant vorige week woensdag. De vrouw, die anoniem wil blijven, belde enthousiast naar de redactie. “Er is me nu iets leuks overkomen! Net wandelde ik met mijn hondje langs de rand van de Houtkamp toen ik ineens een mooi gekleurd steentje zag liggen. Een klein ding maar, zo’n tien centimeter doorsnede. Met een regenboog en een hartje erop. Het moet er vanmiddag neergelegd zijn, op een eerder uitlaatrondje lag het er nog niet. Nu zit ik momenteel niet zo lekker in mijn vel en dit deed me echt iets, ik werd er helemaal vrolijk van.”


Creatief bezig

Kei Tof is een initiatief dat aan het begin van de coronacrisis is gestart door Loes Loocks-Raaijmakers uit Wijchen. Zij vond het een leuke manier om samen met haar drie jonge kinderen creatief bezig te zijn. Ze zochten samen geschikte stenen die ze beschilderden en verstopten in een populair wandelgebied in de buurt. Loocks zette de Facebookpagina Kei Tof op en schreef op de achterkant van elke steen het Facebooklogo en de paginanaam. En zo ging bet balletje – of steentje – rollen. Mensen die een kleurig keitje vonden, zetten een foto daarvan op Facebook. Veel enthousiastelingen gingen vervolgens zelf ook stenen versieren en verstoppen. Inmiddels heeft de Kei Tof pagina ruim 29.000 leden en kan je de steentjes overal in het land tegenkomen.

Eigenlijk is het de bedoeling dat je een gevonden steentje weer ergens anders verstopt. Maar dat hoeft niet per se, weet de Leiderdorpse die woensdag haar keitje vond. “Op de steen staat ‘Neem me mee of laat me zwerven’. Ik heb hem meegenomen, ik wil er nog even van genieten.”


Webinarserie 'Get up! Tijdens de lockdown'

cjg n Aan alle ouders van kinderen van 2 tot 12 jaar biedt het Centrum voor Jeugd en Gezin in samenwerking met Tischa Neve gratis een serie korte Webinars aan.

Daar gaan we weer.... wekenlang geen school, geen sport, geen leuke tripjes, geen gezellige afspraken met familie en vrienden. De kinderen thuis, vakantie, thuis-school en thuis-werk.. Jij moe, de kinderen moe, wekenlang bovenop elkaars lip. Hoe dan?!

In de webinarserie 'Get up! Tijdens de lockdown' geeft Tischa Neve je handvatten en tips om het thuis ook tijdens de lockdown gezellig te houden en actief bezig te zijn met je kinderen. Je kunt ze makkelijk tussendoor bekijken. En bij elk Webinar krijg je 7 actieve, sportieve filmpjes en opdrachten van team Jonger Oranje voor het hele gezin om samen te bewegen.

Bekijk de 4 gratis Webinars van 25 minuten via www.cjgcursus.nl of via de CJG website van jouw gemeente.


Stedelijk Gymnasium Leiden pakt opnieuw nationale schaaktitel

schaken n Het Stedelijk Gymnasium Leiden heeft donderdag 21 januari haar nationale schaaktitel in categorie VO I (alle leerjaren) geprolongeerd, tijdens de finale van het NK Schaken voor Schoolteams Voortgezet Onderwijs. In categorie VO II (eerste twee leerjaren) werd de school tweede.

Het SGL mocht aantreden met maar liefst vijf teams, drie in VO I en twee in VO II, die zich middels landelijke kwalificatietoernooien hadden weten te plaatsen. Onder de SGL-spelers was een groot aantal schakers van Schaakvereniging Leiderdorp. Deze schaakclub, die binnenkort haar 100-jarig bestaan mag vieren, is al jarenlang hofleverancier voor de school. Daarnaast ook clubschakers uit Leiden, Voorschoten en Oegstgeest. Gezamenlijk streden zij voor hun school.

Voor het eerst werd de finale niet fysiek gespeeld, zoals normaliter tijdens het Tata Steel Chess Tournament, maar vanwege coronamaatregelen online in chess.com. Iedere speler zat dus thuis achter een eigen pc of laptop. Het speelsysteem was anders en het gemis van het samenzijn met teamgenoten was groot. Desondanks wist de school weer in de prijzen te vallen: in categorie VO I eindigde SGL-team 1 op de eerste plaats, in categorie VO II werden SGL-teams tweede en derde. Ook de overige twee SGL-teams speelden mooie partijen en pakte bordpuntjes af van de top. Met de overwinning in categorie VO I is de school voor het derde jaar op rij Nederlands Kampioen.

Jammer dat er geen fysieke huldiging kon plaatsvinden in deze setting, met mooie groepsfoto's en een gezellig afsluitend etentje. Wel werd de teamleider van het SGL na afloop gebeld door damesgrootmeester Iozefina Paulet van de Schaakbond, om de overwinning officieel bekend te maken en felicitaties over te brengen aan de kampioenen. De prijzen worden opgestuurd en zodra de coronamaatregelen het weer toelaten, kunnen de successen alsnog gevierd gaan worden!

Uitslagen en standen zijn te vinden op https://knsb.netstand.nl/scores/index/29.


Ook in Leiderdorp kan je zomaar een Kei Tof keitje tegenkomen. | Foto: PR
Afbeelding
Afbeelding