Afbeelding
Foto:

BEPPEN BIJ EEN BAKKIE

Blauwe maandag

"Zo, die dag is gelukkig weer voorbij", sprak de man van onbestemde leeftijd. Op zijn hoofd droeg hij een jagershoedje met een veertje. Terwijl hij de regenspetters van zijn schoenen stampte, zei hij met een stem die opluchting verried: "Het jaar 2021 kan beginnen." Nieuwsgierig vroeg ik wat hij bedoelde. "Nou, blauwe maandag", antwoordde hij enigszins verstoord.

Blauwe maandag? Natuurlijk ken ik de uitdrukking blauwe maandag. Ooit had mijn moeder gezegd: "Jij kent dat kipje pas een blauwe maandag en meteen al verkering. Vind je dat niet een beetje snel?" Wijze woorden, de heftige verliefdheid maakte al snel plaats voor gedoe. Ik mocht niet meer voetballen op zondag, ze verwachtte mij op maandag, woensdag en vrijdag, samen gezellig televisie kijken en samen sparen voor zekere toekomst. Ja, dááág.

Maar dat bedoelde de man niet, die nu zijn brillenglazen met een schone zakdoek droog wreef, zijn neus luidruchtig snoot en het resultaat goedkeurend bekeek. Hij knipperde met zijn ogen, keek mij een beetje verbaasd aan, kennelijk had hij meer tegen zichzelf dan tegen een omstander gesproken. "Blauwe maandag is de derde maandag van de januari", legde hij uit. "De feestmaand is voorbij, het normale leven kan weer zijn loop nemen." Onverstoorbaar ging hij verder: "Het blauw komt uit het Engelse blue. Blue wil zeggen: somber. Waarom somber? December is een dure maand geweest, half januari zijn alle kosten automatisch afgeschreven, de portemonnee is leeg. En we moeten nog twee weken voort." Hij keek me verwachtingsvol aan. Het duurde hem te lang. "Er is nog iets dat de derde maandag tot een treurige dag maakt: de goede voornemens zijn al op Drie Koningen gestrand. We roken weer, we nemen ons neutje en van de dagelijkse wandeling is niets terecht gekomen."

Ik kon hem nog meer voer voor treurigheid geven: "De zomervakantie is nog ver weg." Hij straalde bij deze opmerking, hij genoot van ellende. "Zal ik u nog eens iets vertellen?" Hij popelde, leek niet te kunnen wachten. "Ik houd niet zo van januari, vanwege het weer, de gladheid, de mistige ochtenden. Laten we blauwe maandag vergeten en er blauwe januari van maken." Hij lachte van oor tot oor, maakte een danspasje en vervolgde fluitend zijn weg. Corona vergeten. Wat stom. Het hoedje had de lucht ingegaan, hij zou ‘lang zullen we leven’ hebben gezongen. Joepie!


Smallsteps wordt Partou

fusie n Kinderopvangorganisatie Smallsteps, die in Leiderdorp kinderdagverblijf Ziezo en bso-locaties Pret&zo en Bloemerd heeft, gaat samen met Partou kinderopvang onder de naam Partou. Smallsteps en Partou zijn beiden landelijke organisaties. In een persbericht melden ze dat door de fusie kwaliteit en continuïteit beter gegarandeerd kan worden.