Overal in het dorp werden kerstbomen naar de inleverplekken gesleept. Inzet: Elke boom leverde een muntstuk van 50 cent op, dat de inleveraars in verband met corona zelf uit een bakje moesten pakken. | Foto's: J.P. Kranenburg
Overal in het dorp werden kerstbomen naar de inleverplekken gesleept. Inzet: Elke boom leverde een muntstuk van 50 cent op, dat de inleveraars in verband met corona zelf uit een bakje moesten pakken. | Foto's: J.P. Kranenburg Foto: J.P.Kranenburg

Kerstbomeninzameling met recordopbrengst: 3.430 stuks

inleveren n Hebben afgelopen december meer Leiderdorpers dan anders een kerstboom in huis gehaald? Of waren er meer kinderen die afgedankte kerstbomen hebben verzameld, als leuke lockdown-activiteit? Het heeft in ieder geval tot resultaat gehad dat vorige week woensdag bij de jaarlijkse kerstbomeninzamelactie van de gemeente meer bomen zijn ingeleverd dan ooit tevoren: 3.430 stuks. Het vorige record stond op 2732 en stamt van vorig jaar.

De bomen konden woensdagmiddag 13 januari op vijftien punten in het dorp ingeleverd worden. Voor iedere boom gaven de mannen van de gemeentewerf een muntstuk van 50 cent. Enkele groepen kinderen pakten het verzamelen van kerstbomen serieus aan. Wie er meer dan twintig had, kon ze woensdag aan huis laten ophalen door de gemeente. Daarbij was het record een berg van 125 bomen. Wat een leuk zakcentje opleverde voor de noeste verzamelaars.


Aantal nieuwe coronabesmettingen blijft dalen

Weekcijfers n Het aantal nieuwe geregistreerde coronabesmettingen in Leiderdorp lag in week 2, van maandag 11 tot en met zondag 17 januari, op 37. Dat is ruim een derde (36 procent) minder dan de 58 van een week eerder. Het aantal Leiderdorpers dat positief getest wordt op corona neemt nu al vier weken op rij af. Er hoefden in week 2 geen Leiderdorpers vanwege covid-19 in het ziekenhuis te worden opgenomen en zijn ook geen dorpsgenoten aan de ziekte overleden.

De Leiderdorpse cijfers zijn in lijn met die in de regio Hollands Midden waar vorige week 1679 nieuwe coronagevallen geregistreerd werden, 33 procent minder dan een week eerder.

In Oegstgeest stagneerde de daling na de scherpe duikeling in week 1. Vorige week werden hier 27 positieve testen geregistreerd, slechts 3 minder dan een week eerder. Zoeterwoude telde twaalf positief getesten in week 2, zes minder dan in week 1. Voorschoten was de enige gemeente in de Leidse regio met een stijging in het aantal nieuwe besmettingen, van 49 in week 1 naar 57 in week 2.

Afbeelding