Bij gebrek aan stilte bij ons in huis grijp ik in nood de gehoorbescherming.
Bij gebrek aan stilte bij ons in huis grijp ik in nood de gehoorbescherming. Foto: Marieke van Leeuwen

Rust

Als er één ding is dat ik heb gemerkt de afgelopen jaren, is het dat rust onlosmakelijk verbonden is met mijn behoefte aan ecovriendelijk leven. Meerdere keren per week neem ik een moment om te mediteren, dat is mijn manier om even goed te voelen hoe het er voor staat.

Soms ben ik zo onrustig dat ik het niet eens vijf minuten uithoud, dan weet ik dat ik die dag vaker een kort momentje moet inplannen. Als ik dat niet doe, dan verlies ik mijzelf in ‘de waan van de dag.’ Als ik dan boodschappen ga doen vergeet ik standaard mijn zakjes mee te nemen. Als ik iets nodig heb, wil ik dan helemaal niet tweedehands zoeken en ligt de verleiding op de loer om het snel bij die ‘online blauwe aanbieder’ te bestellen. Het is al meer dan eens voorgekomen dat ik iets in mijn mandje had geklikt, gelukkig realiseer ik mij dan op het laatste moment dat dit niet is wat ik wil.

Ook is het op die dagen zo makkelijk om even de auto te pakken om mijn dochters op te halen van school, want misschien gaat het wel regenen… De verwarming gaat een tikje hoger en ik sta te lang uit te rusten onder de douche.

Het is voor mij zo’n soort neergaand spiraal want van al deze dingen krijg ik minder energie en word ik helemaal niet echt gelukkig. Het voelt dan net als een hele reep chocolade wegwerken om dan bijna aan een volgende te willen beginnen. Het geeft geen échte voldoening.

Ik ben dus altijd weer dankbaar voor dat stemmetje in mijn hoofd dat zegt; ‘ga jij eens even lekker zitten.’ Soms protesteer ik nog weleens maar uiteindelijk weet ik dat dit het beste is voor mij en mijn omgeving. Sommigen mogen dit misschien wat zweverig vinden klinken maar ik voel mij dan veel meer verbonden met de aarde waarmee we samenleven.