V.l.n.r. Femke, Tessa, Fleur en Jelle met achter hen de kerstbomen die ze hebben ingezameld. | Foto: J.P. Kranenburg
V.l.n.r. Femke, Tessa, Fleur en Jelle met achter hen de kerstbomen die ze hebben ingezameld. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P.Kranenburg

Tuin vol afgedankte kerstbomen

n Sjouwen voor het goede doel

inzamelen n Er is geen grassprietje meer te zien in de achtertuin van de Leiderdorpse familie Huizinga. Op het gazon ligt een grote berg afgedankte kerstbomen, verzameld door Jelle (14), Femke (12) en Tessa (9) en hun vrienden Fleur (9) en Quinn (14). Vandaag (13 januari) is de gemeentelijke inzamelingsdag voor kerstbomen waarbij elke boom 50 cent oplevert. Het bedrag dat de vijf jonge Leiderdorpers kunnen afrekenen houden ze niet zelf maar doneren ze aan de Stichting Het Vergeten Kind.

“De kinderen verzamelen elk jaar kerstbomen, waarbij ze ieder jaar een ander goed doel kiezen”, vertelt trotse vader Sjoerd Huizinga.

Ze zijn heel wat dagen aan het sjouwen geweest, zegt Femke, “Maar het is ook heel leuk om te doen. Als we een boom in een tuin zien liggen, bellen we aan om te vragen of we die mee mogen nemen. Mensen reageren dan altijd heel leuk, zeker als je erbij zegt dat het voor het goede doel is.”

Vrijdagmiddag stond de teller al op zo’n 70 bomen. Die hoeven woensdag niet naar een van de vijftien inzamelplekken in Leiderdorp gebracht te worden; de gemeente haalt ze aan huis op. “We moeten ze alleen nog even naar het begin van het garagepad slepen.”


Daling aantal besmettingen zet door

Weekcijfers n Na de snelle daling van het aantal nieuwe coronabesmettingen in Leiderdorp in week 52 en 53 was de afname de afgelopen week een stuk bescheidener. 58 Leiderdorpers werden in de periode van maandag 4 tot en met zondag 10 januari positief getest op het virus, wat 8 minder is dan een week eerder.

Twee Leiderdorpers zijn vorige week overleden aan covid-19. Dat brengt het totaal aantal dorpsgenoten dat is overleden aan het virus op 18. Waarbij moet worden aangetekend dat dit alleen de overleden zijn waarbij de besmetting met corona bevestigd is; het werkelijke aantal slachtoffers ligt hoger.


Regio

In de hele regio Hollands Midden kwam het aantal nieuwe besmettingen in week 1 uit op 2.524 ruim 11 procent minder dan in week 53.

In de Leidse regio valt vooral de scherpe daling van het aantal positieve testen in Oegstgeest op. Dat waren er vorige week 30, tegenover 70 een week eerder. Ook in Leiden (220 / -77) en Zoeterwoude (18 / -16) nam het aantal nieuwe coronabesmettingen flink af. In Voorschoten werden in week 1 49 positieve testen geregistreerd, amper minder dan de 52 van de week ervoor.