Afbeelding
Foto:

BEPPEN BIJ EEN BAKKIE


9000

“Weet u hoeveel mensen in Leiderdorp vrijwilligerswerk doen?” De man die dat vroeg kende ik niet en zijn vraag kwam plompverloren uit de lucht vallen. We stonden samen op een karretje te wachten om in de supermarkt boodschappen te doen. Hij was al aardig op leeftijd maar klonk nog krachtig door zijn maskertje heen. “Nee,” antwoordde ik, “hoezo?” Hij hield zijn handen onder het pompje, wreef ze in met gel, scheurde een velletje papier af, droogde zijn vingers en ging onverstoorbaar verder. “Nou, de vrijwilligersprijzen zijn weer uitgereikt, dat heeft mij aan het denken gezet. Hoeveel vrijwilligers telt Leiderdorp, denkt u?” Ik moest hem een antwoord schuldig blijven. Ik kon wel een gok wagen, maar wilde voorkomen er faliekant naast te zitten. “8000,” zei hij en wachtte op iets als “Zozo”, “Ga weg”, “Kom nou”! Ik hield het op: “Hoe komt u aan dat mooie ronde getal?” Hij had het uitgerekend: “In Leiderdorp wonen 27 duizend mensen. Eenderde van hen doet vrijwilligerswerk, vaak zonder te weten dat het vrijwilligerswerk is.” Hij zag dat ik hem niet kon volgen, dus ging hij door: “Doet u weleens een boodschap voor iemand?” Ik knikte. “Neemt u weleens een pakje aan omdat de buren niet thuis zijn?” Ik kon het niet ontkennen. “Heeft u weleens iemand een lift gegeven naar het ziekenhuis of zo?” Ook nu kon ik bevestigend reageren. “Dat is allemaal vrijwilligerswerk,” sprak hij monter. “Tel daarbij de mensen die op scholen helpen, actief zijn in kerken, zieken-, verpleeg- en verzorgingshuizen, verenigingen en politieke partijen. Dat zijn duizenden vrijwilligers, die zich gratis en voor niets voor anderen inzetten. ‘De smeerolie van de maatschappij’ noemt burgemeester Laila Driessen ze.”

Zo had ik nog nooit tegen vrijwilligerswerk aangekeken. Licht protesterend – ik kon het niet laten – dacht ik aan het aantal inwoners, gedeeld door drie: 9000. “U had het over 8000 vrijwilligers. Wanneer ik goed reken moeten we op 9000 uitkomen.” Goed gezien: “Dat klopt, het zijn er ook 9000 geworden. En weet u hoe dat komt? Door corona.” Wat? “Ja, corona heeft ook iets goeds gebracht. Wij kijken nog meer om naar elkaar. En nu maar hopen dat dat zo blijft, wanneer ‘ie is verjaagd.”


Actie Kerkbalans

inzameling n De Protestantse Gemeente Leiderdorp doet mee aan de landelijke Actie Kerkbalans. Van 16 tot en met 30 januari zamelen vrijwilligers van de kerkelijke gemeente – uiteraard corona-proof - geld in om het waardevolle werk van de kerk te kunnen voortzetten.

De Protestantse Gemeente Leiderdorp heft geen contributie, maar moet het vooral hebben van vrijwillige bijdragen. Ook mensen die geen lid zijn kunnen geld overmaken ten name van Protestantse Gemeente Leiderdorp, op rekening NL31 INGB 0005 1231 96, o.v.v. gift. Zo’n bijdrage is aftrekbaar bij de belasting als gift aan een goed doel (ANBI).