Wethouder Rik van Woudenberg (links) en GroenLInks fractievoorzitter Bob Vastenhoud gooien onder toeziend oog van Petra Kappetein van De Dartel zakken met luiers in de inzamelbakken. | Foto: J.P. Kranenburg
Wethouder Rik van Woudenberg (links) en GroenLInks fractievoorzitter Bob Vastenhoud gooien onder toeziend oog van Petra Kappetein van De Dartel zakken met luiers in de inzamelbakken. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P.Kranenburg

Aftrap aparte inzameling vieze luiers

duurzaam n Vieze luiers hoeven in Leiderdorp niet meer bij het restafval. Milieubewuste Leiderdorpers kunnen ze apart houden en ze in speciale afvalbakken gooien. Die bakken staan op twee plekken: in de milieustraat aan de Simon Smitweg 9 en bij kinderdagverblijf De Dartel aan de Hoofdstraat 84. Wethouder Duurzaamheid Rik van Woudenberg (D66) en GroenLinks fractievoorzitter Bob Vastenhoud openden de luierinzameling vrijdagmiddag 8 januari officieel door enkele door Vastenhoud meegenomen zakken met gebruikte luiers in de bakken bij De Dartel te gooien.


Door: Corrie van der Laan

Dat Bob Vastenhoud hiervoor was uitgenodigd, was niet toevallig. Samen met zijn politieke collega Geert Schipaanboord van de ChristenUnie-SGP vroeg hij het college van burgemeester en wethouders zo’n twee jaar geleden onderzoek te doen naar de haalbaarheid van gescheiden inzameling van vieze luiers in Leiderdorp te onderzoeken. Die luiers zouden vervolgens bij een gespecialiseerd bedrijf gerecycled moeten worden. De gemeente worstelde ook toen al met de opgave om het aantal kilo’s restafval per inwoner omlaag te krijgen en beide jonge vaders weten maar al te goed hoe zwaar een volle luier is.

Het college gaf in november 2019 aan dat een lokaal inzamelingssysteem in principe mogelijk was, maar vooralsnog weinig zinvol omdat er landelijk niet genoeg capaciteit was voor de recycling van de luiers. “Nou, begin er dan mee zodra die verwerkingscapaciteit er wèl is”, was daarop de reactie van de voltallige gemeenteraad.

In juni leek het college terug te krabbelen; een luierinzamelingssysteem zou met 27.500 euro per jaar teveel in de papieren lopen. Maar in september bleek de vlag er toch anders bij te hangen; toen kwam plots de heugelijke mededeling dat de luierrecyslinginstallatie in Nijmegen vanaf januari de Leiderdorpse luiers kon verwerken en dat gestart werd met het opzetten van een inzamelsysteem.


Acht bakken

Deze week was het zover. De eerste acht inzamelbakken werden geleverd waarvan er twee bij De Dartel staan en zes in de milieustraat. Ze worden om de week geleegd door het recyclingbedrijf.

Eigenaresse Petra Kappetein van De Dartel weet nu al dat twee bakken bij haar kinderdagverblijf veel te weinig zijn. “Mensen kwamen maandag al de eerste zakken luiers brengen. Ik zal er minstens vier nodig hebben.” Zij had meteen enthousiast gereageerd toen de gemeente een mail stuurde met de vraag of De Dartel een inzamelpunt mocht zijn. “60 tot 70 procent van wat er bij ons in het restafval verdwijnt, is luiers. Dus dit gaat heel veel uitmaken.” Een van de bakken komt te staan in de hoek van de tuin van De Dartel, tegen het hek aan zodat Leiderdorpers daar ook ’s avonds en in het weekend, als het kinderdagverblijf dicht is, hun luiers kwijt kunnen, belooft Kappetein.

Opschalen

Wethouder Rik van Woudenberg hoopt dat ook andere kinderdagverblijven bereid zullen zijn als luierinzamelpunt te fungeren. Opschalen is geen enkel probleem, weet hij. “We kunnen er heel snel extra bakken bijkrijgen.”

En daar hoeft het niet bij te blijven. De suggestie van Kappetein om de inzameling uit te breiden naar incontinentiemateriaal en verzorgingshuizen erbij te betrekken, valt bij hem in goede aarde. “Wat mij betreft is dat de volgende stap.”

7 kilo per Leiderdorp

In 2019 zat er in totaal 189.000 kilo aan gebruikte luiers bij het Leiderdorpse restafval, gemiddeld zo'n 7 kilo per inwoner. De gemeente hoopt daar met het luierinzamelingssysteem in eerste instantie 39.000 kilo per jaar af te halen, wat neerkomt op ongeveer anderhalve kilo per inwoner.

In de Leidse regio is Leiderdorp momenteel de enige gemeente met een luierinzamelingssysteem. Zoeterwoude had er één maar is daar een jaar geleden mee gestopt.