Afbeelding
Foto: PR

Luchtje

Vele hondenliefhebbers zijn er welhaast zeker van. Honden hebben erg veel gemeen met mensen. En als je goed kijkt, zie je trouwens dat de hond en zijn of haar baasje toch wel opmerkelijk op elkaar lijken, zeker na verloop van tijd. Even vrolijk, even triestig, even chagrijnig, even fraai of verfomfaaid van uiterlijk.        

Maar niet altijd lijkt hondengedrag op mensengedrag. Neem de manier waarop wordt omgegaan met uitwerpselen. Daar kan, voor de mensen, een hele bedrijfstak profiteren van het feit dat we ons schamen voor onze geurtjes. Liefst zouden we hebben dat er niets te ruiken zou zijn, maar dat is nou eenmaal vaak niet zo. Maar dan is er altijd wel een of andere luchtverfrisser die die geurtjes ‘wegneemt’, zoals de fabrikanten het zo graag noemen. Wat natuurlijk niet zo is: wat gebeurt, is dat we ervoor zorgen dat een ander, fris bedoeld geurtje sterker is dan onze eigen luchtjes. Air Wick Pure Luchtverfrisser Lentedauw Stimulerend, en zo.

Honden zouden daar helemaal niets van snappen. Die verbloemen hun luchtjes niet. Die zetten hun eigen luchtjes juist functioneel in! Soms na het plassen, vaker na het poepen trappen sommige honden als het ware nog even na. Op een of anderhalve meter afstand trappen ze terug in de richting van wat ze hebben achtergelaten. Niet om hun poten af te vegen als een soort handenwassen, of om het hoopje te verbergen onder de losgetrapte graspollen of kluiten aarde of het opstuivende zand. Maar om nog even een extra luchtje te verspreiden. Bij de voetzolen, tussen de tenen zitten klieren die bij het natrappen een geur afscheiden, in de buurt van of over de eigen hoop. Een extra luchtje, een geuraccent. Een forse handtekening van eigen geur, zeg maar, om aan te geven: dit is mijn terrein, ik ben hier geweest!

Dus toch een fors verschil tussen mens en hond. Want terwijl de mens zich ervoor schaamt, denkt de hond juist: ik zal ze eens even een poepie (en meer) laten ruiken…!

Zie ook facebook Platform Hondenweer – HVL

Afbeelding