Voorjaarsprogramma Volksuniversiteit is uit

educatie n Het komend voorjaar biedt de Volksuniversiteit Leiderdorp (LVU) weer een aantrekkelijk en gevarieerd programma van lezingen, workshops en cursussen aan. Het complete programma is te vinden in de voorjaarsbrochure, die de LVU deze week heeft uitgebracht.

In verband met de lockdown starten de cursussen pas in de week van 25 januari, in de hoop op versoepeling daarna. Ook dan volgt de LVU de door de overheid gestelde regels zo goed mogelijk. Maar wanneer de cursisten niet naar de LVU kunnen komen, komt de LVU naar hen toe en worden zoveel mogelijk cursussen online voortgezet.


Verhuizing in voorjaar

De cursussen van de LVU vinden voorlopig nog plaats op de Splinterlaan 156. Op een nader te bepalen datum dit voorjaar verhuist de LVU terug naar De Sterrentuin aan de Van Diepeningenlaan 110. Het gebouw is mooi verbouwd en biedt veel ruimte voor de LVU-cursussen. De meeste bewegingscursussen vinden overigens al sinds 23 november in de Sterrentuin plaats.


Een greep

Het voorjaarsprogramma van de LVU is zeer gevarieerd. Hieronder alvast een greep:

De succesvolle creatieve, bewegings- en talen­cursussen van de LVU worden voortgezet. De cursussen beginnen in januari, maar het is altijd mogelijk ‘onderweg’ in te stappen.

Ook het programma ‘Moderne Architectuur’ gaat verder met bezoeken aan vier musea, vanwege hun gebouw, niet vanwege hun collectie! Maar er is meer: historische lezingen over de Middeleeuwse hofjes, de eerste hoogleraren van de Leidse universiteit en, samen met het Leiderdorps Museum, onder meer een lezing over ‘Leiderdorp International Airport’. Liefhebbers van archeologie van langvervlogen tijden zijn welkom in de lezingencyclus over ‘De ontdekking van het Noorden’. De creatieve cursussen zijn uitgebreid met een cursus ‘Sumi-e Japanese Ink Brush painting’ en met ‘Nana’s maken’.

Meer dan voorheen bied de LVU cursussen aan die juist bijzonder geschikt zijn voor of juist gericht zijn op ondernemers, zoals ‘Kom in beeld bij je ideale klant’ over effectieve klantenwerving, ‘Business English’ of ‘Met meer gemak op sociale media’.

Naast de standaard talencursussen heeft de LVU ook conversatielessen. Die zijn helemaal gericht op het leren gesprekken te voeren. Er zijn conversatielessen Engels (op twee niveaus, nu ook ’s avonds) en Frans.


Hulp gevraagd

De LVU is op zoek naar vrijwilligers die willen helpen bij het samenstellen, uitvoeren en bekend maken van het cursusprogramma. Belangstellenden kunnen zich via e-mail aanmelden bij het LVU-bureau.


Informatie en aanmelding: www.volksuniversiteitleiderdorp.nl, e-mail info@volksuniversiteitleiderdorp.nl, tel. (071) 5411732 of op het LVU-bureau, Splinterlaan 156, 2352 SM Leiderdorp (maandag t/m vrijdag, 9.30-12.00 uur).


Kerkdeuren op een kier

pgl n De kerkdeuren van de Protestantse Gemeente in Leiderdorp staan op een kier. Het kerkbestuur laat vanwege het aangescherpte coronabeleid tot 19 januari geen bezoekers toe bij vieringen. Wel zijn de kerkdiensten rechtstreeks thuis te volgen via livestream.

Doordeweeks kunnen belangstellenden het kerkgebouw alleen betreden om een kaarsje aan te steken of voor een kort gesprek. De Dorpskerk is daartoe ’s woensdag van 10.00 tot 12.00 uur geopend, de Scheppingskerk op donderdag van 10.00 tot 12.00 uur.

Pal na de nieuwe landelijke coronamaatregelen kwam de kerkleiding tot dit moeilijke besluit. Zij wil enerzijds niet de randen van de regels opzoeken, maar anderzijds doet het pijn om juist rond Kerstmis geen koffie te schenken voor trouwe en soms ook eenzame kerkbezoekers. "Als kerk staan wij in de maatschappij en wij weten dat de maatschappij naar ons kijkt", zegt voorzitter Rob van Nie van de Protestantse Gemeente Leiderdorp. "Dat besef heeft geleid tot deze beslissing over onze kerkdiensten en activiteiten."


Digitale diensten en doordeweeks alleen kortstondig bezoek

Ook de gewaardeerde inzameling van oud papier in de Scheppingskerk gaat op dinsdag 5 januari niet door. De daaraan gekoppelde inname van houdbare artikelen voor de Voedselbank Leiden en omstreken vervalt op die dag eveneens, maar blijft wel mogelijk op de doordeweekse openingstijden.

De livestreamdiensten, beurtelings in de Dorpskerk en in de Scheppingskerk, zijn te volgen via www.pgleiderdorp.nl.