Bladrozet van de speerdistel. | Foto: Ruben de Faber
Bladrozet van de speerdistel. | Foto: Ruben de Faber Foto: Ruben de Faber

Eindejaars plantenjacht

In december staat er bijna geen enkele plant meer in bloei. Wel zie ik bladrozetten. Deze zijn van tweejarige planten. Het eerste jaar hebben ze alleen een bladrozet, het tweede jaar bloeit de plant.

Het bladrozet op de foto is van de speerdistel, gespot langs de rivier De Does in de Munnikenpolder. Hier liep ooit een greppel die inmiddels zo goed als opgevuld is met aarde. In dit soort vers aangebrachte grond voelt de speerdistel zich thuis.

Hoewel we de kortste dag inmiddels hebben gehad en de winter is ingetreden, kan je hier en daar toch nog een bloemetje vinden. Zoals een enkel madeliefje of een verdwaalde koolzaad. En kijk eens goed naar beneden tijdens een wandelingetje door het dorp. Het zou zomaar kunnen dat je tussen de stoepstenen een dapper bloemetje ziet. Zo kwam ik laatst bloeiend knopkruid tegen. Op de website Stoepplantjes.nl - een toegankelijke verzamelbak van informatie over stoepplantjes, gemaakt door de Hortus Leiden - staat een poster waarop je kan zien welk stoepplantje wanneer bloeit. Daarop is geen enkele maand leeg. Afhankelijk van of het warm of koud is, kan de bloeitijd wel eens een paar weken variëren. Zo staat het harig knopkruid op de poster bij november, maar het bloeit dit jaar dus blijkbaar langer door.


Floron

Om te kijken welke planten in de winter nog in bloei staan en welke bloeiende planten het meest worden gezien, organiseert het landelijk bureau Floron (Floristisch Onderzoek Nederland) deze winter voor de zevende maal de Eindejaars Plantenjacht. Plantenliefhebbers gaan van Kerst tot 3 januari overal in Nederland op zoek naar bloeiende planten. Iedereen kan meedoen. De regels zijn eenvoudig: maak op een mooie dag in de onderzoeksperiode een wandeling en noteer gedurende één uur alle bloeiende wilde en verwilderde planten die je tegenkomt (alleen de soorten, geen aantallen). Let op: tuinplanten doen niet mee. De resultaten kunnen worden doorgegeven via de website www.floron.nl/plantenjacht.

Floron verwacht dat er deze winter veel bloeiende planten gevonden worden, ook al omdat er nog geen serieuze nachtvorst is geweest. Als het echt warm blijft, kunnen er op zonnige, beschutte plekken tegen het eind van het jaar alweer enkele vroege voorjaarsbloeiers te zien zijn.

                Door: Ruben de Faber