Afbeelding
Foto:

BEPPEN BIJ EEN BAKKIE


Eenzaam?

Deze week ben ik het huis uit gevlucht. De deur deed ik met een dreun achter me dicht. Ik hield het niet meer uit, frisse lucht had ik nodig. Ik zette mijn kraag op, rekende op kou, wilde mijn hersens aan iets anders laten denken. Geen mens te zien, heerlijk. Hoe meer ik doorstapte, hoe meer ik opknapte.

Ik was het meer dan zat. Wat? Al die vrolijke mensen op de televisie. In programma’s, in reclameboodschappen, in de suikerzoete films op Netflix. Wat waren ze gelukkig allemaal. Uitbundigheid troef. Daar schenen ze het patent op te hebben.

Vanwaar dat chagrijn, boosheid bijna? Was het stress? Jaloezie? Nee, beslist niet. Eenzaamheid? Ook niet. Ik woon wel alleen, maar er zijn genoeg vrienden en kennissen om me heen, familie die ik kan bellen of zelfs zomaar bij hen binnen kan lopen. Het is – denk ik – die blijdschap, die vrolijkheid, die vooral rond Kerstmis verpletterend móeten toeslaan. Terwijl ik vind dat het in feite heel simpel is, het Kerstgevoel bedoel ik. Dat is het met elkaar zijn, een beetje terugkijken, herinneringen ophalen, in één woord samen te vatten: harmonie.

Natuurlijk zijn er velen die Kerstmis in eenzaamheid doorbrengen, ook geplaagd door alle ‘verplichte gezelligheid’ die van alle kanten op hen afkomt. Het vraagt veel om met die nare emotie om te kunnen gaan. Hoe bijvoorbeeld? Door te bedenken dat u niet de enige bent, eenzaamheid komt veel voor; er is dus niks mis met u. Probeer te doen wat u nooit eerder deed: maak een praatje, vraag een kopje thee te komen drinken, bied buren aan te helpen bij een klusje, bel een kennis van vroeger. Een beetje handig op internet? Wie weet kunt u met iemand ‘chatten’. Bezoek MijnLeiderdorp.nl eens. U zult verrast staan wat u daar aan activiteiten en initiatieven in uw naaste omgeving vindt. Wat 2021 betreft: ik wens u een ‘normaal’ jaar toe.