Burgemeester Driessen kwam het gouden paar feliciteren namens de gemeente Leiderdorp. | foto: C. v.d. Laan
Burgemeester Driessen kwam het gouden paar feliciteren namens de gemeente Leiderdorp. | foto: C. v.d. Laan Foto: Corrie van der Laan

Gouden paar met razenddrukke agenda

n Carla en Nico van Jaarsveld-Redegeld vijftig jaar getrouwd

huwelijksjubileum n Carla Redegeld (1951) en Nico van Jaarsveld (1945) wisten van elkaars bestaan lang voordat de romantiek tussen hen opbloeide. Hun moeders waren bevriend en zo raakten de levens van de gezinnen Redegeld en Van Jaarsveld elkaar regelmatig. Later werden Carla en de zus van Nico vriendinnen en kwam Carla regelmatig over de vloer bij de Van Jaarvelds. “Ik was een jaar of 17, 18, toen de vonk moet zijn overgesprongen”, vertelt ze. Ze verloofden zich op 3 mei 1970. Een extra bijzondere dag omdat toen ook de zus van Nico zich verloofde, met de broer van Carla. Op 3 december 1970 luidden de huwelijksklokken. Vanwege de coronamaatregelen hebben ze hun 50-jarig huwelijksfeest nog niet echt kunnen vieren, maar wel kwam burgemeester Driessen het gouden paar op 9 december feliciteren namens de gemeente Leiderdorp, waar ze inmiddels alweer 46 jaar wonen.

Carla Redegeld is een geboren en getogen Haagse. Nico van Jaarsveld is geboren in Naaldwijk. Tijdens zijn jeugd verhuisde het gezin een aantal maal tot ze in 1952 settelden in Den Haag.

Nico volgde een opleiding tot meesterschilder en kwam daarna in dienst bij een Haags schildersbedrijf. Maar het onderwijs trok hem ook en in 1970 solliciteerde hij naar een baan als docent schilderen op een school voor individueel technisch onderwijs in Emmen. Om in aanmerking te komen, moest hij getrouwd zijn. Het betekende dat ze het huwelijk snel moesten plannen. Door nog voor het eind van het jaar te trouwen, kon hij in augustus al starten. De trouwdag was prachtig, met het burgerlijk huwelijk in het Haagse Stadhuis, de kerkelijke inzegening in de Christus Koningkerk en een feest in de Bijhorst. Hun huwelijksreis bestond uit een driedaagse rondtoer door Nederland in een Volkswagen Kever.


Weekendhuwelijk

Maar daarna was het even doorbijten. “We hadden de eerste drie maanden een weekendhuwelijk; ik vertrok op maandag heel vroeg naar Emmen en kwam pas vrijdagavond terug, mijn vrouw woonde bij haar ouders.” In februari konden ze in een vakantiehuisje bij Emmen trekken. Ook niet ideaal, maar ze waren samen. Voor Carla was het wel wat eenzaam, zeker omdat Nico ook nog drie avonden per week naar school ging in Groningen. “Het eerste wat we kochten was een zwart-wit televisie en een naaimachine. Ik heb veel kleren gemaakt, veel gefietst en geschaatst.” In april konden ze een huis in Emmen betrekken. Carla ging toen aan het werk in een groentewinkel.

Na een jaar stopte de onderwijsbaan van Nico en ging hij aan de slag als schilder bij verschillende bedrijven. Maar het werk lag niet voor het oprapen in Emmen en het jonge stel besloot terug te gaan naar de Randstad. Nico kon terugkomen bij zijn oude bedrijf in Den Haag maar een woning was niet zo makkelijk te vinden. Vandaar dat de jonggehuwden een jaar lang opnieuw een weekendhuwelijk hadden: Nico zat doordeweeks in Den Haag en in de weekends waren ze samen in hun woning in Emmen.

Een klus voor een makelaarskantoor dat woningen had in Leiderdorp leidde ertoe dat het echtpaar van Jaarsveld in 1974 een appartement in de Merelstraat konden betrekken. Vier jaar later verhuisden ze naar een woning aan de Bolderikkamp en in 1984 betrokken ze hun huidige woning aan de Alphons Diepenbrocksingel.


Politiek

Ze hadden het meteen naar hun zin in Leiderdorp, waar ook hun twee kinderen werden geboren. Nico werd al snel lid van de flatcommissie Merelstraat en kwam zo in aanraking met de politiek. “Het was in de tijd dat het CDA ontstond uit het samengaan van KVP, CHU en ARP. Ik was het eerste rechtstreekse CDA-lid in Leiderdorp.” Hij was zeer actief voor de partij, zat in het afdelingsbestuur en was alles bij elkaar een kwart eeuw burgerraadslid en raadslid. In 2014 nam hij definitief afscheid van de gemeentepolitiek. “Het was genoeg geweest, je moet het stokje een keer overgeven aan de volgende generatie.”

Zijn loopbaan buiten de politiek bleef uiterst grillig. Hij wisselde banen als schilder af met periodes in het vakonderwijs (consulent) en was tussendoor ook opzichter schilderen bij de gemeente Den Haag.


Inzet voor samenleving

Carla werkte in de eerste jaren dat ze in Leiderdorp woonden bij Albert Heijn in Den Haag maar stopte daarmee toen er kinderen kwamen. Net als haar echtgenoot heeft ze zich altijd volop ingezet voor de samenleving. Ze was acht jaar bestuurslid van de parochievergadering Menswording. Vanaf het begin van de jaren tachtig was ze ook actief voor het CDA. Ze werd penningmeester van het Leiderdorpse CDA-Vrouwenberaad en was namens het CDAV betrokken bij de start van het Leiderdorps Vrouwenoverleg. Ze werd ook al snel ingeschakeld bij het campagneteam voor de Kieskring Leiden, die toen bestond uit 46 afdelingen.

Later ging ze aan het werk voor het CDA in Den Haag, eerst als medewerker van een Europarlementariër, daarna op het partijbureau en als ondersteuning van de Tweede Kamerfractie.

Ook na hun pensioen is het echtpaar volop sociaal actief gebleven. Ze doen sinds jaar en dag vrijwilligerswerk voor de Vierde Wereldbeweging, een internationale beweging tegen armoede en uitsluiting. “We ondersteunen en begeleiden mensen die helemaal klem zitten”, legt Nico uit. Allebei zetten ze zich ook in voor de Goede Herderkerk. Carla is elk jaar een paar maanden volop bezig met de actie Kerkbalans. Daarnaast passen ze enthousiast op de vier kleinkinderen. “Donderdag en vrijdag is omadag”, lacht Carla.


Ballonnen

Ze hadden het plan om hun gouden huwelijk te vieren met een cruise naar Noorwegen rond de langste dag van het jaar, en een groot feest op 12 december. Maar dat hebben ze allemaal moeten schrappen. Wel zijn ze begin december een paar dagen samen weggeweest, naar een hotel in Putten. “En toen we thuiskwamen was het hele huis versierd en lag de kamer vol ballonnen”, glundert Nico. De cruise is verzet naar 2021. “Zo hebben we nog wat tegoed.”


Saton Optiek: 60 jaar passie voor oogzorg

jubileum n ‘Hiermede nodigen wij U uit tot het bijwonen van de opening van onze nieuwe Optiekzaak aan de Princestraat 32 te Katwijk aan Zee. De opening zal plaats vinden donderdag 29 december 1960, des n.m. 2 uur, waarbij Uw aanwezigheid op hoge prijs wordt gesteld.’

Met deze mooie woorden begonnen Kees Saton sr. en zijn Ans zestig jaar geleden hun eigen optiekwinkel. Als geboren Rijnsburger en zoon van een juwelier kreeg Kees sr. aan de eettafel de passie voor ambacht met de paplepel ingegoten. Eenmaal voor zichzelf begonnen, wilden Kees sr. en Ans niet langer naar een bril kijken als een prothese of ziekenfondsbril. De monturencollecties kregen een steeds meer eigentijdse vormgeving, kleur en draagcomfort.

contactlenzen

De roep van klanten om ook zonder bril goed te kunnen zien, stimuleerde Kees sr. om al in 1962 als een van de eersten in Nederland te beginnen met het aanmeten van contactlenzen. In 1974 mocht hij zich ook officieel gediplomeerd contactlensspecialist noemen. Ook werd geïnvesteerd in apparatuur om nauwkeurig mee te meten en de gezondheid van het oog te bewaken.

Kees jr. deelde de passie voor het optiekvak en met zijn optiekdiploma op zak startte hij in 1988, samen met Philip de Jong, de tweede Saton Optiek winkel, in Leiderdorp. Na een indrukwekkende verbouwing en verhuizing van de winkel in Katwijk naar Princestraat 38 kondigt Kees sr. in 1994 zijn zoon aan als opvolger van het familiebedrijf.


Uitbreidingen

In 2006 kregen beide winkels een moderne make-over wat resulteerde in het winnen van de landelijke Retail Jaarprijs Service 2007. In de jaren erna breidde Saton Optiek uit met winkels in Amsterdam (2008), Leiden (2010), Oegstgeest (2011) en als laatste aanwinst Wassenaar in 2016. Aan de inrichting, collectie en apparatuur is in de loop der jaren heel wat veranderd. Het vakmanschap, de passie en de optimale zorg voor ogen staan nog altijd centraal.

De jubileummaand december komt aan het einde van een bijzonder jaar waardoor een groot feest helaas niet mogelijk is. Dit neemt natuurlijk niet weg dat de familie Saton en alle medewerkers trots zijn op 60 jaar Saton. Alle klanten en andere belangstellenden zijn van harte welkom in een van de zes winkels in de Bollenstreek en Amsterdam om te proosten op nog vele mooie jaren.

Carla en Nico van Jaarsveld-Redegeld op hun huwelijksdag, 03-12-1970.
Kees Saton sr. in de jaren zestig van de vorige eeuw. | Foto: PR
De vier musketiers van Saton: v.l.n.r. Philip de Jong, Kees sr., Kees jr. en Gerard Hoogduijn. | Foto: PR