Veel diensten worden gehouden in een (vrijwel) lege kerk en livestream uitgezonden. | Foto: Frits Onvlee
Veel diensten worden gehouden in een (vrijwel) lege kerk en livestream uitgezonden. | Foto: Frits Onvlee Foto: F.J. Onvlee

Activiteiten PGL rond de kerstdagen

Rond Kerstmis gelden dit jaar strenge richtlijnen voor kerkbezoek. Uit solidariteit met de maatregelen ten aanzien van de lockdown, die zoveel mensen treffen, heeft de kerkenraad van de Protestantse Gemeente Leiderdorp besloten dat zij zo min mogelijk gebruik wil maken van de uitzonderingspositie van kerken. Vrijheid van godsdienst is een waardevol grondrecht maar is voor deze crisis niet zo bedoeld. In onze ogen is het van belang om juist als kerk te laten zien dat wij ons conformeren aan wat de overheid vraagt van ons. Alle geplande diensten worden dus alleen nog digitaal uitgezonden; de kerkenraad laat geen kerkgangers meer toe in de diensten behalve dan zij die een rol hebben in de kerkdienst. Het is een besluit dat genomen is met pijn in het hart maar waarin de betrokkenheid op iedereen die geraakt wordt in deze crisis het grootste is.

We hopen dat mensen digitaal de kerkdiensten zullen volgen want juist in deze tijd is de boodschap van hoop zo belangrijk.

Sommige vieringen rond de feestdagen zijn helemaal van de baan. Zo gaat de Top2000 dienst op zondag 3 januari in de Scheppingskerk niet door. Ook een onlangs bedachte kerkavonddienst in de Dorpskerk waaraan de show- & marchingband Tamarco medewerking zou verlenen, vervalt hoogstwaarschijnlijk geheel.

Vrijwilligers van de Protestantse Gemeente Leiderdorp zorgen er voor de diensten die wèl doorgaan, via livestream thuis te volgen zijn. De kerkelijke gemeente investeerde dit jaar in geld en opleiding in deze moderne manier van communiceren.


Door het ontbreken van diverse kerstactiviteiten is dit overzocht korter dan in voorgaande jaren. Onder andere de Kerst-Inn, Kinder-


Alle geplande diensten worden alleen nog digitaal uitgezonden

kerst en de zangdienst voor ouderen gaan dit jaar niet door vanwege de coronaregels. Andere vieringen zijn aangepast. De kans bestaat dat in de komende dagen nog meer veranderingen volgen. Die staan dan meteen te lezen op de website van de kerk: https://www.pgleiderdorp.nl/)


Kerkdiensten

Zondag 20 december, 4de Advent

Dorpskerk

10.00 uur: ds. Hester Smits (livestream)

Scheppingskerk (Kapelzaal)

10.00 uur: ds. Frans van Dijke, dovendienst


Donderdag 24 december, Kerstavonddienst

Scheppingskerk (livestream)

21.30 uur: ds. Stephan Kurtzahn


Vrijdag 25 december, Kerstmis

Dorpskerk (livestream)

10.00 uur: ds. Hester. Smits


Donderdag 31 december, oudjaar

Dorpskerk (livestream)

19.30 uur: ds. Philip van Wijk



Adressen Protestantse Gemeente Leiderdorp

• Dorpskerk: Hoofdstraat 19, Leiderdorp

• Scheppingskerk: Van Poelgeestlaan 2, Leiderdorp

Website: www.pgleiderdorp.nl



De verlichte kerstboom bij de Dorpskerk. | Foto: J.P. Kranenburg
De PGL roept iedereen op een engeltje achter het raam te zetten.