Kerstmis is de tijd van het licht dat onze duisternis doorbreekt. | Foto: Frits Onvlee
Kerstmis is de tijd van het licht dat onze duisternis doorbreekt. | Foto: Frits Onvlee Foto: F.J. Onvlee

Het licht van Kerstmis in coronatijd

Kerstmis is de tijd van het licht dat onze duisternis doorbreekt. Juist in deze coronatijd heeft menigeen ervaren wat duisternis inhoudt. Sommigen kennen iemand die aan corona overleden is. Anderen kennen in hun naaste omgeving mensen die met corona besmet zijn. Velen missen de sociale onderlinge contacten.

Juist in deze tijd hebben veel mensen behoefte aan licht in de duisternis. De Bijbel vertelt dat profeten en zieners voor even voorbij de aardse sluier konden kijken en een naderend hemels licht zagen dat uit het duister ontluikt.

Deze symboliek van het hemelse licht raakt aan het intense verlangen van elk mens naar warmte en geborgenheid. Met Kerstmis vieren wij de geboorte van een andere werkelijkheid, het opgaan van een hemels licht dat ons hart wil verlichten, optillen en blij maken.

Kunt u zich uw kinderjaren nog herinneren, waarin u de werkelijkheid intens hebt gevoeld? Waarin het wonder nog kon bestaan en waarin wij de vaardigheid hadden om ons te verwonderen?

Het Licht van Kerstmis geeft ons perspectief. Een perspectief dat van elders komt. Een ultiem perspectief dat aan al het menselijk kennen voorbijgaat en toch ingang zoekt in ons hart.

Wij wensen u alle goeds voor de kerstdagen.



‘Leuke, kleinschalige ideeën voor Kerst’

Nood maakt creatief. Dat merkt dominee Hester Smits van de Protestantse Gemeente Leiderdorp vooral in de laatste maand van 2020. In de traditioneel feestelijke decembermaand buitelen de ideeën over elkaar heen. "Zo lang het maar kleinschalig is."


Mensen gaan niet bij de pakken neerzitten, ziet Smits met haar collega’s dominee Stephan Kurtzahn en tijdelijk predikant Philip van Wijk in en buiten de kerkgebouwen. "Veel gebeurt in kleine kring", zegt zij. "In plaats van een drukbezochte kerstnachtviering in de Houtkamp hebben we een intieme viering in de Scheppingskerk. Noodgedwongen volgen velen zulke diensten nu thuis via livestream. Daarin heeft onze kerk dit jaar flink geïnvesteerd, zowel qua geld als qua opleiding van vrijwilligers."

Ook in kleinen getale manifesteren kerkmensen zich. Vooral voor ouderen en alleenwonenden zijn de doordeweekse inloopochtenden in Dorpskerk (woensdag) en Scheppingskerk (maandag en donderdag) nog belangrijker dan ze al waren. Ook komen mensen - of zij nu lid zijn van de PG Leiderdorp of niet - er regelmatig legpuzzels wisselen, zolang dat coronaproof kan. Andere gewaardeerde activiteiten zijn de maandelijkse inzameling van oud papier en de wekelijkse inzamelingen voor de voedselbank. In stilte verricht de diaconie daarnaast goed werk voor de minstbedeelden in de samenleving.


Creatieve oplossingen

Dominee Stephan Kurtzahn wijst ook op creatieve oplossingen die vrijwilligers bedenken om de decembermaand leuker te maken. "Nu onze jaarlijkse Kerstmarkt niet doorgaat lanceerde de werkeloze commissie het idee om zelf kerstpakketjes te maken die je ook cadeau kunt geven. De op boomschijven bevestigde pakketjes zijn niet aan te slepen. En de opbrengst – we mikken op duizend euro – komt dan weer ten goede aan de Voedselbank Leiden en omstreken. Zo maken we er met zijn allen het beste van."

Engeltjesactie

Nu de dagen korten, mag er van dominee Hester Smits nog een schep bovenop. "Vandaar ook dat wij aanhaken bij de engeltjesactie die door het land gaat, als teken van verbondenheid. Die engelen staan symbool voor mensen die om anderen geven, die een arm om een ander willen slaan. Helaas is dat letterlijk nog niet mogelijk door de coronadreiging. Wij missen die onderlinge contacten natuurlijk heel erg, maar geloven ook dat er andere tijden aanbreken met meer mogelijkheden om elkaar te ontmoeten."


Uitgesteld, niet afgesteld

Daarnaast, besluit dominee Smits positief, zijn sommige activiteiten van de kerkelijke gemeente weliswaar uitgesteld maar niet afgesteld. Zo denkt het comité 400 jaar Dorpskerk erover om ook na het jubileumjaar 2020 nog activiteiten als lezingen en concerten te organiseren. Dominee Smits: "Dat past goed bij de Dorpskerk, want vier eeuwen geleden nam de herbouw ook veel meer dan een jaar in beslag."

Ds. Hester Smits
Ds. Stephan Kurtzahn
Ds Philip van Wijk