Het Expat Centre Leiden geeft een warm welkom aan nieuwkomers. | Foto: R. Lammerink
Het Expat Centre Leiden geeft een warm welkom aan nieuwkomers. | Foto: R. Lammerink Foto: R. Lammerink

Expat Centre Leiden verhuist naar Stadskantoor gemeente Leiden

n Dienstverlening voor internationals op één plek

mijlpaal n Sinds 1 december kunnen internationals in de Leidse regio voor inschrijving en meer terecht bij het Stadskantoor van de gemeente Leiden. Het Expat Centre Leiden (ECL) – voorheen gevestigd in de VVV Leiden aan de Stationsweg – heeft in het Stadskantoor eigen balies tot haar beschikking en kan op deze manier een professionaliseringsslag maken in haar dienstverlening. Een mijlpaal in de ambitie van het Expat Centre Leiden, dat dit jaar precies tien jaar bestaat.

Met de aanwezigheid van het Expat Centre in het Stadskantoor geef het Expat Centre een visitekaartje af aan de internationals. ‘You never make a first impression twice’ en juist daarom is een warm welkom voor nieuwkomers in Leiden, internationals, belangrijk voor stad en regio.

Het Expat Centre geeft een belangrijke invulling aan het verbeteren van het internationale vestigingsklimaat van de Leidse regio. Bedrijven vestigen zich daar, waar het talent zich bevindt. De Leidse regio profileert zich als een internationale kennisregio en een professioneel Expat Centre helpt bij het aantrekken van internationale bedrijvigheid op het Leiden Bio Science Park. Het versterkt daarmee tevens het woonklimaat.

Paul Dirkse, wethouder kennis, onderwijs, sport en financiën bij de gemeente Leiden zegt hierover: “De afgelopen jaren zijn er steeds meer expats en andere internationals in de Leidse regio komen wonen, werken en studeren. Wij vinden het belangrijk hen een warm welkom te bieden zodat zij zich thuis gaan voelen in onze stad en de regio. Dat begint met goede dienstverlening. Het Expat Centre Leiden heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot expertisecentrum op dit gebied. Daarmee helpen we zowel de nieuwkomers zelf als onze stadspartners en internationale ondernemingen in de regio.”


Voorbereid op de toekomst

Het Expat Centre Leiden heeft al jaren een goede samenwerking met de gemeente Leiden, die de inschrijvingen doet voor nog vijf gemeenten. De verhuizing van het Expat Centre naar het Stadskantoor – achterin op de begane grond - borgt nu ook een professionele en herkenbare uitstraling. “Bovendien”, zo zegt Manager Expat Centre Leiden Corine van der Ceelen, “kunnen alle diensten nu bij elkaar op één locatie worden aangeboden. Op deze manier versterken medewerkers van ACCESS, burgerzaken en ‘service providers/trusted partners’ elkaar en zijn we klaar voor de toekomst waar we mogelijk ook kijken naar uitbreiding”. De locatie kan daarnaast ook worden gebruikt voor gesprekken, workshops, walk-in mornings, informatiebijeenkomsten en meer.


Van orientation tot leaving

De international die zich in Leiden gaat vestigen, maakt eenvoudig een afspraak via www.expatcentreleiden.nl, waar deze ontvangen wordt door vrijwilligers van ACCESS, de ECL helpdesk. Hier vindt de inschrijving plaats en ontvangt de international zijn of haar BSN nummer nodig voor het inkomen, het openen van een bankrekening en meer. Internationals kunnen vragen stellen en tips en adviezen krijgen en ontvangen na het gesprek een praktisch welkomstpakketje mee naar huis.

Internationals die overwegen zich in Nederland te vestigen, kunnen zich oriënteren via de website. Daarnaast voorziet het Expat Centre Leiden in het bieden van een ‘home away from home’ door een internationale gemeenschap op te bouwen. In alle fases, talent, orientation, coming, settling, living en leaving speelt het Expat Centre Leiden een belangrijke rol. Ook aan bedrijven.

Meer informatie is te vinden op www.expatcentreleiden.nl.


Onbegrensd leren op het Visser

onderwijs n Bijna veertig leerlingen uit groep 8 van vier basisscholen in Leiderdorp krijgen elke week Spaanse les of wiskunde op het Visser ’t Hooft Lyceum in Leiderdorp. Zij doen mee aan het project ‘Onbegrensd Leren’, een initiatief van basisschool De Schakel en het Visser in Leiderdorp.

Het project ging drie jaar geleden van start. Intussen doen ook andere Leiderdorpse basisscholen mee en wordt er samengewerkt aan deze ‘doorlopende leerlijn', waarbij leerlingen van groep 8 al lessen volgen op de middelbare school. Zo kunnen ze onbegrensd leren en in hun eigen tempo. Het begon met wiskunde, nu biedt het project ook lessen Spaans. Beide vakken worden gegeven op het niveau van brugklas atheneum. De leerlingen krijgen één à twee keer per week les op het Visser en werken op hun eigen school de opdrachten uit.

De leerlingen die deelnemen aan Onbegrensd Leren zijn erg enthousiast over deze extra uitdaging. Zij zijn bezig met nieuwe dingen en ze maken direct kennis met een nieuwe omgeving: die van de middelbare school. Het project biedt groep 8 leerlingen de kans om op de basisschool te starten met het lesprogramma van het voortgezet onderwijs. Zo werken reken-slimme leerlingen al aan de reken- en wiskundedoelen op het niveau van brugklas-vwo en beginnen taal-slimme leerlingen vast aan een nieuwe vreemde taal.

Spaanse les voor groep 8 leerlingen. | Foto: PR