De aanwinsten voor de boom die Norah en Jolie dit jaar hebben uitgezocht.
De aanwinsten voor de boom die Norah en Jolie dit jaar hebben uitgezocht. Foto: Marieke van Leeuwen

Eco kerstmis

Vanaf het moment dat we meer ecovriendelijk gingen leven, maakten we voor Kerstmis geen uitzondering. In het begin aten we nog wel vlees op die dagen maar dat was meer omdat we toen sowieso nog twee dagen per week vlees aten. De jaren erna waren vegetarisch en dat voelde voor mij eigenlijk veel feestelijker en liefdevoller.


Cadeautjes

Wat een grote verandering was, waren de cadeautjes. Dat werden er veel minder en wat we kochten was bewuster. Ook met de kerstversiering pakten we het anders aan. Normaal gesproken kochten we elk jaar nieuwe items. Het is even wennen, naar een kerstmarkt gaan en niks kopen, maar inmiddels koesteren we de spulletjes die we hebben en het is eigenlijk een feestje om elk jaar dezelfde items naar beneden te halen.

Onze dochters Norah en Jolie mogen ieder jaar een klein, verantwoord en stevig dingetje voor in de kerstboom uitzoeken. Dan kunnen zij die meenemen wanneer ze uit huis gaan. In de hoop dat ook zij deze items zullen koesteren en zullen zien als houdbaar en waardevol in plaats van snel te vervangen.


Kerstboom

Alleen de kerstboom zelf, die bleef nog een tijdje traditioneel. Maar twee jaar geleden kwamen we tot de conclusie dat een afgezaagde kerstboom kopen toch niet helemaal bij ons past. Vol goede moed kochten we een kleine kerstboom die we in een grote pot zetten. We dachten: dan gaat die boom wel een aantal jaar mee en hebben we meteen wat extra groen in de tuin.

Het is mij nog steeds niet helemaal duidelijk of we pech hebben gehad of dat een kerstboompje in een pot het niet goed overleeft. Het komt er dus op neer dat we dit jaar weer een nieuwe kerstboom aan moeten schaffen. We hebben alvast ruimte in tuin gemaakt zodat de boom na de kerst naar buiten kan.

Toch twijfelen we nog. We kregen laatst namelijk een tweedehands kunstkerstboom cadeau, en ook dat is nog een mogelijkheid. Het schijnt dat dit, samen met het terugplanten van een kerstboom, het meest ecovriendelijk is. Dus mocht je net als wij nog twijfelen, weeg dan die twee opties af.