De fractie van GroenLinks en de Straatjutters Leiderdorp vullen elkaar goed aan tijdens deze actie. | Foto: PR
De fractie van GroenLinks en de Straatjutters Leiderdorp vullen elkaar goed aan tijdens deze actie. | Foto: PR Foto:

Onnodige drukte in de doodlopende Van Geerstraat

politiek n Voor GroenLinks Leiderdorp heeft de Van Geerstraat een prettige klank. Tijdens de wijkactie kwam de hulp bij de schoonmaakwerkzaamheden zaterdag van alle kanten. Zo ruimden de Leiderdorpse Straatjutters er afval op en schonken bewoners verse koffie.

De partij is allang niet meer de enige Leiderdorpse groepering die ijvert voor schonere straten en struiken. De Straatjutters bijvoorbeeld houden vaker schoonmaakacties en doen dat grondig. Hun spontane verschijning tijdens de wijkactie zorgde voor een win-winsituatie. De gemeenteraadsfractie hoeft minder te prikken en raadslid Jeannette Hofman-Züter fungeerde en passant als koerier van de gevulde vuilniszakken van de jutters. Des te meer tijd hebben haar collega’s Bob Vastenhoud en Marlies van Beek om in gesprek te gaan met bewoners. De Van Geerstraat loopt tegenwoordig weliswaar dood, maar is door de langdurige werkzaamheden aan de Ericalaan nabij supermarkt Lidl uitgegroeid tot een woud van misverstanden. Langzaam verkeer negeert er afzettingen en auto’s rijden tegen beter in door de straat om uiteindelijk onverrichterzake te keren op een mini-parkeerplaats. Zo blijft het onnodig druk in de Van Geerstraat.


Boomoverleg

Over het groen willen de bewoners ook nog wel wat wensen kwijt. Een eenzame oude boom mag van hen het veld ruimen, in ruil voor meerdere jonge bomen verspreid over de straat. En alles graag in overleg met de buurt, die vindt dat de gemeente hun nogal eens voor een voldongen feit stelt. Zoals de bewoonster van de naburige Ericalaan, die wel mag meepraten over de verkeersstromen langs haar huis maar daarvan niets terugvindt in de aangenomen beleidsplannen. Volgens haar wordt het na de werkzaamheden veel te druk op de weg, wat in haar niet-onderheide huis tot trillingen kan leiden. GroenLinks Fractievoorzitter Bob Vastenhoud herkent de frustratie die vaker opklinkt in de zogeheten participatiemaatschappij. "Gemeentebestuurders weten vaak onvoldoende wat er leeft onder de mensen’’, zegt hij. Liever spreek ik daarover met mensen op straat. Bij onze volgende wijkactie mag het wat mij betreft nog wel drukker worden."


Een eenzame oude boom mag veld ruimen, in ruil voor meerdere jonge bomen

Wie een woonwijk wil voordragen voor een volgende wijkactie kan contact opnemen met fractie-assistent Tim Brouwer de Koning (e-mail tim.ank.bdk@ziggo.nl of telefoon 06-38030152).