Bruidspaar Verburg-Prins in 1970.
Bruidspaar Verburg-Prins in 1970. Foto:Nelleke Thissen

Van danspartners tot gouden paar

HUWELIJK n Joop en Hanny Verburg-Prins leerden elkaar op dansles kennen. Na hun huwelijk vestigden ze zich in Avenhorn (NH) waar ze jarenlang een administratiekantoor hadden. In 2016 verhuisden ze naar Leiderdorp. Op 25 november was het paar 50 jaar getrouwd. Burgemeester Laila Driessen ging op bezoek om hen te feliciteren.

door: Nelleke Thissen

Ze hebben elkaar leren kennen bij Dansschool Evert Castelein in Leiden. Al gauw volgden meer afspraakjes. Zo ook op nieuwjaarsdag 1968 bij dancing Duna Deli in Noordwijk. Toen ze naar huis wilden was het buiten spekglad. Janny kon thuis komen, haar bus naar Voorhout reed nog net, maar Joop’s bus naar Rijnsaterwoude stopte in Leiden. Daar strandde hij op het politiebureau waar hij en een paar vrienden gastvrij werden ontvangen. “De agenten waren uiterst vriendelijk. We deden spelletjes”, lacht hij bij de herinnering.


Bollenkwekerszoon en boerendochter

Janny is geboren en getogen in Voorhout. Ze komt uit een gezin met tien kinderen. Haar vader was bollenkweker. Na de lagere school ging ze naar de mulo in Sassenheim. Ze vond na haar eindexamen een administratieve baan bij een bloemenexportbedrijf waar ze vijftien jaar heeft gewerkt. Ze stopte omdat ze na haar huwelijk met Joop verhuisde naar Avenhorn in Noord-Holland. Joop bracht zijn jeugd door in Rijnsaterwoude waar zijn vader veehouder was. Ook het gezin waaruit hij komt was groot, hij had tien broers en zussen. Na de lagere school doorliep hij de R.K. Bonifacius mulo in Alphen aan den Rijn. “Daar moest je eerst godsdienstexamen doen voor je je eindexamen mocht afleggen”, herinnert Joop zich nog goed. Met zijn diploma op zak ging hij werken bij de chemische fabriek Eureka in Leimuiden. Zijn volgende werkkring was bij een kolenhandel in Alphen waar hij zich vooral bezighield met het innen van betalingen. Intussen voltooide hij diverse boekhoudcursussen. Toen hij 18 was moest hij in militaire dienst en werd geplaatst in Ossendrecht bij de verbindingsdienst. Na zijn diensttijd ging Joop werken bij een textielhandelaar in Amsterdam. Gelijktijdig volgde hij bij de LOI (Leidse Onderwijs Instellingen) de avond-HBS en haalde in 1969 zijn diploma.


Altijd actief op school

Joop en Hanny Verburg trouwden op 25 november 1970 in Voorhout en settelden in Avenhorn. Janny had de zorg voor het gezin dat werd uitgebreid met twee zonen. Ze was zeer actief op hun school, eerst als hulpmoeder en al gauw als lid van Medezeggenschapsraad en schoolbestuur. “Op alle scholen van de kinderen heb ik in het bestuur gezeten”, vertelt ze. Joop kreeg in 1971 een baan op een Amsterdams accountants- en vervolgens een belastingadvieskantoor.


Administratiekantoor

Toen de kinderen door hun studie waren uitgevlogen openden Joop en Hanny in 1986 hun eigen administratiekantoor. “Een goed moment”, vonden ze. Ze vulden elkaar qua werkzaamheden prima aan. Het werk veranderde rap aangezien het gebruik van de computer steeds meer en snel toenam. “We hebben ons dit zelf helemaal eigen gemaakt en heel veel bijgeleerd”, zegt Hanny enigszins trots. Ze hebben het kantoor tot aan hun pensioen in 2010 gerund.

In 2016 wilden Joop en Hanny naar een appartement en tevens dichter bij de (klein)kinderen wonen. Ze vonden dat in Leiderdorp waar ze zich meteen thuis voelden. "We hebben een prachtige woning en alles is dichtbij. Groen, winkels en andere voorzieningen”. Hun dagen zijn grotendeels gevuld met lezen, klassieke muziek luisteren, wandelen en oppassen op de kleinkinderen.


Feest in etappes

Het gouden huwelijksfeest is wegens de coronabeperkingen in twee etappes met de kinderen gevierd. "Het was warm en reuze gezellig”, blikt het paar tevreden terug. En zodra dit weer kan, volgt nog een groot feest met familie en vrienden. "Dat hebben we nog in het vooruitzicht”, verheugen Joop en Hanny zich alvast.


Orange the World, stop geweld tegen vrouwen

actieweken n Sinds 25 november, de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, zijn zes gebouwen in Leiden elke avond oranje verlicht. Dat in het kader van Orange the World, een wereldwijde zestiendaagse actie die oproept om geweld tegen vrouwen te stoppen. De oranje schijnwerpers staan gericht op de Schouwburg, de Hartenbrugkerk, Museum Volkenkunde, de Zeevaartschool van La Gro Geelkerken Advocaten, het Academie Gebouw en de Oude UB van de Universiteit Leiden.


45 procent

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45 procent van de vrouwen en meisjes. Meer dan honderd landen doen mee aan de Orange the World campagne, die eindigt op 10 december, de Dag van de Rechten van de Mens.

Nederland zal naar verwachting dit jaar de meeste oranje gebouwen en objecten ter wereld tellen, verspreid over het hele land. Daarnaast organiseren lokale en nationale organisaties voor vrouwenrechten en emancipatie straatacties en andere activiteiten tijdens de ‘16 Days of Action’.

In Leiden zijn de organiserende (vrouwen)organisaties het Vrouwennetwerk Leiden, Zonta aan de Leede, twee Soroptimistclubs, Amnesty Leiden en de Universiteit Leiden.


Petitie

Het blijkt voor Nederlandse vrouwen en meisjes die met geweld te maken krijgen, vaak knap lastig om melding te maken van dat geweld, aldus de Leidse en nationale organisaties. Een petitie, te vinden op de website geweldtegenvrouwenmelden.nl, moet daar verandering in brengen.

In de petitie wordt de regering opgeroepen ervoor te zorgen dat vrouwen die te maken krijgen met geweld, in welke vorm dan ook, dat laagdrempeling kunnen melden.

Ook moet iedere vrouw adequaat advies en passende hulp kunnen krijgen voor alle vormen van geweld, waarbij altijd rekening gehouden wordt met haar wensen.


Selfie

Wie zich solidair wil verklaren met Orange the World kan, behalve de petitie tekenen, ook meedoen met de Orange the World Selfie campagne. Trek een oranje kledingstuk aan en zeg ook STOP! Stuur je selfie naar info@vrouwennetwerkleiden.nl en verspreidt hem in je sociale netwerk met #OrangetheWorldNL.



Burgemeester Driessen feliciteert het gouden paar. | Foto: Nelleke Thissen
Ook burgemeester Laila Driessen doet mee aan de selfie campagne.