Oproep: Welke Oranjewijkers kunnen nu al zonder aardgas?

ervaringen n Het Leiderdorps Weekblad en Unity.NU zijn op zoek naar bewoners van de Oranjewijk en het Doeskwartier-West die geen of vrijwel geen aardgas meer gebruiken.

De afgelopen twee jaar zijn plannen gemaakt om de Oranjewijk en de Doeskwartier-West als eerste deel van Leiderdorp aardgasvrij te maken. Het Leiderdorps Weekblad en Unity.NU volgen dat proces sinds eind 2018 in de serie ‘Van het gas af’. Na uitgebreid onderzoek spitsten de plannen zich toe op de aanleg van een hoge temperatuur warmtenet in de noordoostelijke helft van de Oranjewijk. Het idee was dat ca. 400 woningen zouden kunnen aansluiten op die alternatieve warmtevoorziening. Om het project financieel haalbaar te maken, was wel subsidie van de Rijksoverheid nodig. Maar een door de gemeente ingediende subsidieaanvraag werd dit najaar afgewezen. Waarmee ook de aanleg van het warmtenet voorlopig niet doorgaat.

Nu is het natuurlijk niet zo dat bewoners alleen ‘van het gas af’ kunnen door aan te haken bij een collectief project. Ongetwijfeld zijn er in de Oranjewijk en het Doeskwartier-West bewoners die zelf al de nodige stappen hebben genomen om aardgasvrij te wonen. Graag zouden wij hun ervaringen horen. Daarom deze oproep: heeft u zelf initiatieven genomen om de aardgaskraan in uw woning definitief dicht te kunnen draaien? Bel of mail dan met Corrie van der Laan van het Leiderdorps Weekblad, via tel. 06 10089544 of redactie@leiderdorpsweekblad.nl.


Gratis online Startersdag

ondernemen n Startersdagen.com organiseert in samenwerking met Economie071, Interpolis en de gemeentes Leiden, Leiderdorp, Katwijk, Voorschoten, Zoeterwoude en Oegstgeest op donderdag 3 december een gratis online Startersdag.

De avond bevat veel informatie en kennis over beginnend ondernemerschap en is bedoeld voor oriënterende starters, starters en eigenaren van een bedrijf tot drie jaar oud en de succesvolle start-ups.


Programma

Veel beginnende zelfstandigen en jonge bedrijven redden het helaas niet in hun eerste ondernemersjaren. Zonde, want ze steken er veel tijd en energie in. Voor iedereen in de omgeving Leiden die van plan is om een eigen bedrijf te gaan starten, of al een aantal jaren bezig is met een eigen onderneming, is het aan te raden om deel te namen aan de online Startersdag Leidse regio. De avond zit vol informatie en inspiratie met o.a. een plenaire kick-off met Franck Fielemon als inspirerende keynote spreker. Daarnaast zijn er verschillende workshops en regionale kennispartners die aanschuiven tijdens rondetafelsessies om al uw vragen rondom het ondernemerschap te beantwoorden.


Workshops

Volg tijdens de Online Startersdag Leidse Regio verschillende workshops. Tijdens zo’n workshopsessie ga je in een half uur de diepte in over een bepaald onderwerp met een kennispartner. Er vinden in totaal twee workshop rondes plaats. Bij elke ronde kan er één workshop gevolgd worden. Hieronder een enkele voorbeelden van workshops. Deelnemers kunnen kiezen uit onder andere:        

Interpolis glashelder: Zelfverzekerd ondernemen;

Qredits: Hoe overbrug je de crisis?;

Rudeboy Media: Het oerwoud van de media;

BOIP: Een goede naam binnen je branding.


Aanmelden

Aanmelden is mogelijk via startersdagen.com/leiden2020.