Afbeelding
Foto:

BEPPEN BIJ EEN BAKKIE


Dag Sinterklaas?

‘Vergeet niet, dat ik binnenkort op audiëntie ga bij Sinterklaas.' Dat zinnetje van mijn moeder is mij altijd bijgebleven. Ook deze week weer. Op audiëntie bij Sinterklaas, dat klonk plechtig en betekende wel wat. Allereerst klonk het enigszins dreigend: gedraag je, anders kun je de cadeautjes wil vergeten. Maar ook uitnodigend, want het was het sein om je verlanglijstje op te maken. Als ventje hield je je dan wel koest, je zal maar buiten de presentjes vallen. Dus, op het gedrag mocht geen aanmerking gemaakt kunnen worden. Je wist niet hoe snel de kolenkit gevuld moest worden, huiswerk gemaakt en de kattenbak schoongemaakt. Nog nooit was je zo aardig voor je zusjes. Kortom, wanneer moeder 's avonds vertrok om de Goedheiligman persoonlijk te spreken, kon je ervan uitgaan dat er geen vlekjes te melden waren.

Spannend bleef het wel. Op 5 december zat je al vroeg klaar. Onder je stoel een doos om de cadeautjes in te verzamelen. ‘Een pakje voor Max,' klonk het. Met wangetjes die in brand stonden nam je het aan, scheurde het papier eraf en riep uit: ‘Precies wat ik wilde hebben, bedankt Sinterklaas.' De berg verrassingen slonk en de doos raakte voller en voller.

Uit Amerika kwam de Kerstman overgewaaid. Geen Bisschop zoals Sinterklaas. Een heidense figuur. Nee, deze man zal Sinterklaas niet van de troon stoten.

Tijden veranderen. Zwarte Piet werd een van de meest beladen onderwerpen. Een racistisch persoon. Wisten kinderen veel, ze kenden de betekenis van het woord niet. De zeeën gingen hoog. ‘Laat de traditionele Zwarte Piet los.’ Steeds luider klonk deze roep. Met succes. Sint en Piet verdwenen uit de etalages en het straatbeeld. En weg lijkt de traditie met het gebons op de deur, de pepernoten, pakjes en gedichten. Het ‘Dag Sinterklaasje’, dat bij binnenkomst van de Heilige uit Mira zo vol verwachting werd gezongen, heeft een andere betekenis gekregen. Het is inderdaad ‘dag’. Voor altijd.

Daarvoor in de plaats: Kerstbomen worden eind november al gekocht, huizen en straten zijn dan al in kerstsfeer. Black Friday - ook uit Amerika - lijkt de nieuwe pakjesavond geworden die niet kan tippen aan de warmte van het kinderfeest van 5 december. Jammer? Ja. Verdrietig? Ja, toch wel. Wat onuitwisbaar zal blijven en ‘ze’ niet, nooit van mij af kunnen nemen, zijn de herinneringen aan Sinterklaas, toen ik nog kind was en de woorden van mijn moeder die elk jaar weer officieel werd ontvangen door de enig-echte Sinterklaas.


Collecte

collecte n De collecte voor Alzheimer Nederland heeft in Leiderdorp in de week van 1 tot en met 7 november 6755 euro opgebracht. Gezien de coronamaatregelen een bijzonder mooi resultaat! Online is er dit jaar meer gedoneerd dan vorig jaar en een statiegeldactie bij een grote supermarkt, leverde ook veel op. Wie in 2021 wil helpen als collectant of organisator, kan zich opgeven via e-mail : e.temminck-smeets@alzheimer-Nederland.nl.