Hoe lief de hond ook vraagt om een chocoladekoekje, het is veel beter voor zijn gezondheid om 'nee' te zeggen.
Hoe lief de hond ook vraagt om een chocoladekoekje, het is veel beter voor zijn gezondheid om 'nee' te zeggen. Foto: Pexels

Chocolade

Wie zoet is, krijgt lekkers. Althans, zo wil de volkswijsheid in de eerste week van december. Maar pas op: ook al is hondlief het hele jaar braaf geweest en mag ie wel wat lekkers, dan nog is zoetigheid niet de beste beloning. Vooral met chocolade is het uitkijken geblazen!

’t Is natuurlijk niet zo dat elke chocoladevlok of een enkel hagelslagje meteen fataal is voor Fikkie of Fiffy. Zo dramatisch is het niet. Maar het is wel zo, dat chocolade een stofje bevat waarmee de mens nauwelijks moeite heeft, maar die de stofwisseling van de hond voor ernstige problemen stelt. En de cafeïne in chocolade is al schadelijk voor de hond, maar het gaat met name om theobrime. Dat laatste goedje kan voor vergiftiging zorgen.

Hoe schadelijk chocolade precies is, hangt trouwens van meerdere factoren af. Ten eerste is niet alle chocolade even schadelijk: de schade van witte chocolade is afwezig of beperkt, melkchocolade is riskant, maar het echte, grootste gevaar schuilt in pure chocolade. Dus hoe donkerder de chocolade, des te groter gevaar voor de hond. Een andere belangrijke factor is natuurlijk de hoeveelheid chocolade die de hond binnenkrijgt – en hou hem of haar maar eens tegen als de kans wordt schoongezien, als u knoeit met de chocoladeletter en er een stukje op de grond valt. Eén snippertje of klein stukje hoeft geen gevolgen te hebben, maar als het gaat om een stevige brok van een letter of halve reep, ja, dan is het even uitkijken. Al hangt dat ook weer af van de hond zelf: naarmate de hond groter en zwaarder is, moet de hoeveelheid verorberde chocolade groter zijn om schadelijke effecten te hebben. Voor de allerdonkerste, zwarte chocolade is 1 gram per 1 kilogram lichaamsgewicht wellicht voldoende reden voor een ritje naar de dierenarts!

Dus als Fikkie en Fiffy een dezer dagen hun bak mogen zetten, vraag dan aan de Sint dat hij een beetje rekening houdt met wat hij erin achterlaat. Geen chocoladeletter F. Voor de hond geldt immers: snoep verstandig, eet geen chocolade…

Zie ook facebook Platform Hondenweer – HVL

Afbeelding