De trotse kersverse gele band-judoka's met begeleiders Roger en Kimberley. | Foto: PR
De trotse kersverse gele band-judoka's met begeleiders Roger en Kimberley. | Foto: PR Foto: PR

36 judoka’s slagen voor bandexamen

Judo n 36 judoka’s van sportcentrum van Houdt behaalden afgelopen zaterdag hun gele, oranje, groene, blauwe en of bruine band.

Vanwege de coronamaatregelen waren de bandexamens zonder ouders en overig publiek. Toch was de sfeer prima en de judoka’s deden hun uiterste best om zo goed mogelijk voor de dag te komen. Valbreken , beenworpen, heupworpen, schouderworpen, houdgrepen, overnames, combinaties en randori’s stonden op het programma. Docenten Kimberley en Roger waren zeer tevreden over de inzet van de kinderen.

De volgende judoka’s slaagden voor hun bandexamen:

Gele band - Roos van Beelen, Alba Lopez, Jens de Haas, Nick van Leenen, Boris Rotshuizen, Levi de Wilde, Justin v.d. Berg, Nolan Teng, Luuk Visser, Tim Adrichem, Benjamin Beekhof, Christopher Monpellier, Dies de Bruin, Mohammed Alghiw en Mike de Koning;

Oranje band - Thomas Beugelsdijk, Wolf Verburgt, Liese-Lotte Bos, Levi Tilma, Jelle de Heij, Emilio Mandorio, Dennis Toussaint, Mathys van Beek, Casper Schoutem, Daan Bakker, Hannah ter Horst en Houke Vergunst;

Groene band - Gion Jonis, Onne de Heij, Giel de Haas, Florian Mossele, Meike de Best, Dajo Vletter en Gijs de Bruin;

Blauwe band - Luca Olierook;

Bruine band - Finn de Ahna.


Onlineversie Groot Leiderdorps Dictee blijkt behoorlijk lastig

n Jeroen Hendriks beste Leiderdorper

spellen n Je kon makkelijk vals spelen bij de negende editie van het Groot Leiderdorps Dictee. Vanwege corona kon het dictee woensdagavond 18 november uitsluitend thuis via livestream gevolgd worden, en dan ziet niemand het als je stiekem spiekt in een woordenboek of de spelcheck een handje laat helpen. Maar de ruim dertig deelnemers uit Leiderdorp en verre omstreken waren goudeerlijk.

Door: Corrie van der Laan

Dat valt af te leiden uit de aantallen gemaakte fouten: de winnaar, dictee-expert Herman Killens uit Opwijk, had er 4, wat net wat meer was dan de beste scores van de afgelopen paar jaar. Hij werd gevolgd door vier andere experts: Huub Boogert uit Goes (6 fouten), Pieter van Diepen uit Leiden (7 fouten), Rein Leentfaar uit Middelburg (8 fouten), en Frank Denys uit Lembeek (België) en Lizi van Vollenhoven uit Voorburg (allebei 9 fouten).

Evenals in 2016 en 2018 was Jeroen Hendriks de beste Leiderdorper. Hij maakte 10 fouten en bleef daarmee de nummer 2 van de niet-experts, Christiaan Silven uit Amsterdam met 19 fouten, ver voor. De derde plek in deze categorie werd gedeeld door Jan-Albert Dop en Jurriaan Duijn uit Leiderdorp en Rita Bruning uit Leiden die alle drie 20 fouten maakten. De relatief hoge foutscores gaven aan hoe lastig het dictee was; voorgaande jaren zat de top drie van de niet-experts steeds onder de 18 fouten.


Struikelwoorden

Het dictee werd zoals altijd voorgelezen door burgemeester Laila Driessen. Voor ze daarmee startte, stond ze even stil bij het onverwacht en veel te vroeg overlijden van Tanneke Schoonheim, die het dictee de afgelopen vijf jaar schreef. Voor de schrijver van editie 2020, Wouter van Wingerden (foto), was het een hele opgave om in haar voetsporen te treden, maar hij zette een uitstekend debuut neer. Zijn dictee had als titel ‘Een reisje langs de Rijn’, wat hem de gelegenheid gaf om allerlei variaties van de naam van de rivier te gebruiken waarover je makkelijk struikelt. Zo moet Vadertje Rijn met twee hoofdletters, evenals Oude Rijn en Kromme Rijn. Nederrijn is dan weer één woord. Voor de echte dicteetijgers was het smullen met lastige woorden als mytylschool (met kleine m en geen th), dahliapluktuin (één woord e vergeet de h niet), à l’improviste en gründlichkeit. Leiderdorpers hadden wat voordeel omdat zij als regel weten hoe je Alrijne Ziekenhuis (twee woorden) en De Hollandsche Tuyn schrijft.


Opsturen

Het was opnieuw in invuldictee maar dit keer moesten de maar liefst 63 in te vullen woorden of woordsamenstellingen op een aparte lijst geschreven worden. Na het voorlezen maakten de deelnemers een foto of scan van hun lijst en mailde of appte die naar de driekoppige jury: cultuurwethouder Rik van Woudenberg, voorzitter Emil Broesterhuizen van de Volksuniversteit Leiderdorp die het dictee altijd organiseert, en schrijver Wouter van Wingerden. Vervolgens moest iedereen zijn eigen dictee nakijken en ook de versie met rode strepen opsturen.

Hoewel deze digitale editie van een leien dakje ging, hoopt burgemeester Driessen dat de deelnemers volgend jaar gewoon weer hun zweetdruppeltje kunnen vergieten in de raadzaal van het gemeentehuis. Afgezien van de gezelligheid vond ze het ook een gemis dat de fanatieke maar altijd interessante live discussies over de juiste interpretatie van de taalregels nu uitbleven.

De volledige tekst van het dictee is te vinden onderaan de online versie van dit artikel op www.leiderdorpsweekblad.nl.

Wouter van Wingerden geeft uitleg tijdens het corrigeren van het dictee.