Afbeelding
Foto:

BEPPEN BIJ EEN BAKKIE

Alles goed?

Hoe dikwijls per dag wordt deze vraag gesteld? Veel, heel veel. Wie de vraag stelt, wacht of luistert niet naar het antwoord. Wie reageert met: 'hoeveel tijd heb je?' krijgt een verbaasde blik terug. Daar is niet op gerekend, of er is ook geen interesse voor. Ooit zei iemand tegen Mick Jagger: Leuk u te ontmoeten, mijn naam is….; waarop hij antwoordde met: Mijn naam is Mick Jagger, ik ben zanger van de Rolling Stones, verder ben ik net zo’n onbenul als jij. De persoon zou geschrokken moeten zijn, maar was dat niet, hij had namelijk niet geluisterd. Dat gebeurt vaak. Ik reageer meestal met: Goed, maar de dag is nog niet om. Of met: Heb je twee uur? Alleen tegen iemand die echt wil weten hoe het met je gaat, vertel je dat je je vandaag rot voelt; de ander zal dan willen weten wat eraan mankeert.

Dik acht maanden geleden kwam de eerste golf over ons heen die we coronacrisis zijn gaan noemen. Iedereen schrok zich de tandjes. Paniek. De reactie: de mensen verdrongen elkaar in de supermarkt, gingen hamsteren. Grote hoeveelheden toiletpapier, zeep en spaghetti, macaroni en andere pasta’s werden ingeslagen, meer dan voldoende om maanden vooruit te kunnen. De schappen van de supermarkten hadden niet eerder vertoonde gaten. Fabrikanten werkten zich een slag in de rondte, maar konden niet aan de vraag voldoen. Bij de tweede golf werd er al rustiger gereageerd op berichten van Rutte en De Jonge, die nu wel ernstige – en ook uitgekomen - gevolgen voorspelden. Het duo dat dit jaar niet meer te overtreffen kijkcijfers haalde, adviseerde om thuis te werken. Daar werd met graagte gehoor aan gegeven. De eerste paar weken leek het wel vakantie. In de pyjama achter de computer, de hele dag koffie bij de hand, de kinderen naar school brengen en weer ophalen. Wat een leventje.

Dat viel bitter tegen. Mondkapje, anderhalve meter, elkaar niet aanraken, niet naar de bioscoop, niet sporten en nog meer niet, met als het meest trieste: de eenzaamheid. Geen bezoek aan geliefden in verzorgings- en verpleeghuizen, opa’s en oma’s misten hun (klein)kinderen en thuiswerkers hun collega’s. Er bestaat geen vaccin tegen eenzaamheid. Facetimen, zoomen en teamen lijken een oplossing, maar zijn dat niet.

Is het toeval dat buurtjes, boven en beneden, die helemaal alleen wonen, poesjes hebben genomen? Ze zijn acht weken, schattige bolletjes wol.


Kerstkaarten bij Design@Gading

reatief n Ondanks alle coronamaatregelen is de dagbesteding van AC Gading aan de Griffioen 15 in Leiderdorp geopend. Dat betekent dat Leiderdorpers bij Design@Gading terecht kunnen om te printen, kopiëren en digitale ontwerpklussen te laten uitvoeren. Er zijn ook (kerst)kaarten te koop. Het is mogelijk een persoonlijke kerstkaart laten maken met eigen foto's en tekst. Meer informatie: loop even binnen of bel (071) 5898202.