Pas eind maart een papierbak bij elk huis

VERVOLG VAN VOORPAGINA


De minicontainers voor papier waren samen met nieuwe minicontainers voor restafval (‘grijze bak') en gft (‘groene bak') aanbesteed, niet alleen voor Leiderdorp maar tegelijkertijd ook voor Leiden en Oegst-geest. Het gaat dus om een fikse order.

Er was al leverancier gekozen toen, naar aanleiding van een bezwaar van een van de andere inschrijvers, aan het licht kwam dat er een procedurefout gemaakt was. Daarop is besloten de aanbesteding weer in te trekken. De hele aanbestedingsprocedure moet nu opnieuw, wat ongeveer tien weken in beslag neemt.

De gemeente hoopt dat er jaarlijks per inwoner zo’n dertig kilo papier minder in de grijze bak verdwijnt als elke laagbouwwoning zijn eigen minicontainer voor paper krijgt. Dat is hard nodig want Leiderdorpers produceren nog altijd veel te veel restafval. Met 189 kilo restafval per persoon per jaar en een scheidingspercentage van het huishoudelijk afval van slechts 53 procent is de gemeente nog mijlenver verwijderd van de streefgetallen voor 2020: 100 kilo restafval per persoon en 75 procent afvalscheiding.


Stabilisatie aantal coronabesmettingen

Weekcijfers n Het aantal nieuwe besmettingen met corona in Leiderdorp is gestabiliseerd.

Van maandag 16 tot en met zondag 22 november zijn 48 Leiderdorpers positief getest op het virus, meldt de GGD Hollands Midden. Dat is evenveel als een week eerder.

Één Leiderdorper is vorige week overleden aan COVID-19, er hoefden geen Leiderdorpers vanwege de ziekte opgenomen te worden in het ziekenhuis.

Het Leiderdorpse beeld is in lijn met het landelijke beeld: de stevige daling van de afgelopen drie weken is tot stilstand gekomen.

In de overige gemeenten in de Leidse regio is het beeld wisselend. In Leiden en Voorschoten was nog een daling van het aantal nieuwe besmettingen te zien, in Leiden van 279 naar 261 en in Voorschoten van 48 naar 39. In Oegstgeest en Zoeterwoude nam het aantal nieuwe besmettingen juist toe; Oegstgeest ging van 36 naar 55, Zoeterwoude van 21 naar 30.


Fietsendieven gepakt dankzij alerte burger

politie n Dankzij een alerte Leiderdorper kon de politie vorige week woensdag drie fietsendieven in de kraag grijpen en drie gestolen fietsen teruggeven aan de rechtmatige eigenaren.

In de kleine uurtjes van woensdag 18 november kreeg de politie een melding van een bewoner van de Schansen die vanuit zijn flat had gezien hoe drie personen een berging binnen gingen. Vervolgens kwamen ze alle drie naar buiten met een fiets die achterin een busje werd gezet. Het busje met de dieven en hun buit reed de wijk in.

Direct na de melding werden de uitvalswegen van Leiderdorp afgezet met behulp van politieteams uit Leiden Zuid, Leiden Midden en Wassenaar. Niet veel later liep het busje bij de Leiderdorpsebrug (of Stierenburg) in de fuik.

De inzittenden, drie mannen uit Arnhem, werden aangehouden, de drie fietsen, die nog op slot stonden, werden veilig gesteld.

Tijdens het onderzoek bleek dat er camerabeelden beschikbaar waren waarop te zien was hoe de fietsen werden gestolen.

De eigenaren van de fietsen hebben hun rijwielen weer bij de politie opgehaald. De melder heeft vorige week donderdag als blijk van waardering een mooie bos bloemen gekregen van de politie.


Inzameling oud papier

inleveren n Leiderdorpers kunnen dinsdag 1 december vanaf 7.00 uur oud papier inleveren bij de Scheppingskerk. Vrijwilligers van de Protestantse Gemeente Leiderdorp nemen die dag tot 16.30 uur oud papier en karton in ontvangst op het kerkplein aan de Van Poelgeestlaan 2. De inzameling van boeken is door ruimtegebrek in de kerk voorlopig nog niet mogelijk.

Wel kunnen deze dag ook houdbare etenswaren, artikelen voor persoonlijke verzorging en schoonmaakproducten worden ingeleverd. De Protestantse Gemeente Leiderdorp zamelt deze in voor de Voedselbank Leiden e.o.

Meer inlichtingen: kerkelijk bureau Protestantse Gemeente Leiderdorp, tel. (071) 5890259 of e-mail kerkbureau@pgleiderdorp.


Extra regels in de bieb

heropend n Sinds vorige week donderdag zijn de bibliotheken van BplusC weer open, dus ook de Leiderdorpse bibliotheek. Er gelden wel een aantal extra regels:

Bibliotheekbezoekers (dus ook kinderen) mogen alleen naar binnen na registratie van hun contactgegevens en met een winkelmandje. Het dragen van een mondkapje is verplicht voor alle bezoekers van 13 jaar en ouder. Vanzelfsprekend geldt de anderhalvemeterregel en bezoekers wordt gevraagd zoveel mogelijk alleen te komen. De avondopenstellingen vervallen. Dat betekent voor de Leiderdorpse bibliotheek dat deze iedere dag om 17.00 uur sluit.