De kunstwerken werden overgedragen aan Peter Jue, Jephta van den Bremer en Kirsten Schoenma van Alrijne. Linksonder leerlinge Zoë die de live stream naar school voor haar rekening nam. | Foto: PR
De kunstwerken werden overgedragen aan Peter Jue, Jephta van den Bremer en Kirsten Schoenma van Alrijne. Linksonder leerlinge Zoë die de live stream naar school voor haar rekening nam. | Foto: PR Foto: PR

Waardering voor medewerkers Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp

opsteker n Tijdens de eerste coronagolf, van maart tot en met mei dit jaar, kwamen er volop berichten over applaus, bloemen en andere opstekers voor alle medewerkers in de zorg. In de tweede golf lijkt dat een stuk minder, terwijl de druk op artsen, verpleegkundigen en iedereen daar omheen onverminderd hoog is. Dat betekent niet dat de waardering er niet is, zoals het Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp afgelopen week merkte. De medewerkers van het ziekenhuis werden verrast met kunstwerken van leerlingen van de Leiderdorpse openbare basisschool De Hobbit en een smakelijke traktatie van ESA-ESTEC-cateraar Pedevilla International BV.

Door: Corrie van der Laan

Volgens directeur Esther Veldt van De Hobbit zijn kinderen veel meer met corona bezig dan je wellicht zou denken. “Het is een onderwerp dat iedere dag terugkomt in de kringgesprekken in de verschillende groepen. Elk kind heeft er wel persoonlijke ervaringen mee; een familielid dat ziek is geworden of een vriendje dat in quarantaine moet zodat ze daar een tijdje niet mee mogen spelen. Kinderen met ouders die in de zorg werken, vertellen ook dat hun vader of moeder veel extra uren maken, dat ze moe zijn. Via die gesprekken kwam het idee om iets te doen om de medewerkers van het Alrijne Ziekenhuis in het zonnetje te zetten. Dat past ook bij het sociale karakter van De Hobbit.”


'Corona houdt kinderen bezig; het onderwerp komt elke dag terug in de kringgesprekken'

Besloten werd om de ziekenhuismedewerkers een tastbaar teken van waardering en respect te geven voor hun inzet in deze moeilijke tijden van corona. Per groep, van groep 3 tot en met groep 8 hebben, is een kunstwerk gemaakt waaraan alle kinderen hebben meegewerkt.


Kippenvelmomentje

De kinderen van de groepen 6, 7 en 8 en een kleine afvaardiging van de groepen 4 en 5 kwamen dinsdag 17 november naar de parkeerplaats van het ziekenhuis om de kunstwerken te overhandigden aan Peter Jue (lid van de Raad van Bestuur van Alrijne), Jephta van den Bremer (chirurg) en Kirsten Schoenma (regieverpleegkundige). Na korte toespraakjes van Lotte, Megan, Ouijdane, Joey, Jarno en Steijn barstten de leerlingen los in een groot applaus voor de Alrijne medewerkers, waarin ze werden ondersteund door alle kinderen die op school via livestream meekeken. Achter de ramen van het ziekenhuis stonden meerdere verpleegkundigen en artsen te zwaaien naar de leerlingen, die op hun beurt ook applaus kregen. Een kippenvelmomentje.

Alle kunstwerken krijgen een mooie plek in het ziekenhuis, zo verzekerde Peter Jue de leerlingen.

Croissants en chocoladebroodjes

De aanzet tot de volumineuze en smakelijke attentie van cateraar Pedevilla werd gegeven door Catherine Peupion uit Leiderdorp. Onlangs overleed een kennis van haar in het Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp aan corona. “Het raakte me diep en wekte de behoefte om iets te doen voor mensen in de gezondheidszorg. Deze mensen zien zulke trieste dingen, wij weten daar de helft nog niet van. Tijdens de eerste lock-down zongen we hun lof. Nu lijkt het of we ze zijn vergeten”, vertelt ze.

Catherine werkt bij ESA-ESTEC in Noordwijk en ze vatte het idee op om een collecte onder haar collega’s te organiseren om de ziekenhuismedewerker wat lekkers voor bij de koffie aan te bieden. “Niets speciaals, slechts een klein gebaar.” Ze koos het Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp omdat dit behapbaar is qua aantallen. Als volgende stap nam ze contact op met Pedevilla International BV, de cateraar van ESTEC. “Ik wilde hen vragen of ze me konden helpen bij de inkoop maar


'Deze mensen zien zulke trieste dingen, wij weten daar de helft nog niet van.'

ze gingen veel verder dan dat. Ze waren wild enthousiast en hebben de hele organisatie, inclusief de financiering overgenomen.”

Hilde Bowe Soeller van Pedevilla legt uit dat het bedrijf afkomstig is uit Italië waar het al meer dan veertig jaar een gerenommeerde cateraar is. “Zoals bekend is ook Italië zwaar getroffen door de pandemie en Pedevilla ondersteunt daar op verschillenden manieren de gemeenschap in deze zware tijden. Toen Catherine met haar idee kwam, wilden we heel graag meewerken om ook hier ons steentje bij te dragen. En wij kregen daarbij ook weer hulp. Onze leverancier Hanos heeft graag gesponsord en we mochten de bedrijfsbus van ESTEC gebruiken voor het vervoer.”

En zo werden woensdagochtend 17 november duizend croissants en chocoladebroodjes afgeleverd bij Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp. Een traktatie die door het ziekenhuis enorm op prijs werd gesteld.

V.l.n.r. Hilde Bowe Soeller, Nock Caseley, Marleen Huijt Hickmann en Stefano Cavacece van Pedevilla International B.V. en Catherine Peupion van ESA-ESTEC bij twee van de karren vol met broodjes en croissants. | Foto: J.P. Kranenburg