Jan-Albert en Myrna Dop op hun huwelijksdag, 17 oktober 1970.
Jan-Albert en Myrna Dop op hun huwelijksdag, 17 oktober 1970. Foto: PR

Myrna en Jan-Albert Dop-Fraterman: een ondernemend en actief gouden paar

huwelijksjubileum n Myrna Fraterman en Jan-Albert Dop zagen elkaar voor het eerst tijdens een bruiloftsfeest in De Vergulde Turk in Leiden. “Een vriendin van mij trouwde met een vriend van Jan-Albert. Hij kreeg de opdracht om voor mij te zorgen. Dat heeft hij braaf gedaan en is hij altijd blijven doen”, vertelt Myrna. Op 17 oktober 1970 stapten ze zelf in het huwelijksbootje. Vorige week woensdag – ietwat verlaat vanwege de coronacrisis - kwam burgemeester Laila Driessen het echtpaar namens de gemeente Leiderdorp feliciteren met hun gouden huwelijksjubileum.

Jan-Albert (75) is geboren in Rotterdam en getogen in Alkmaar, Myrna (74) is een echte Haagse. Toen ze elkaar leerden kennen, studeerde zij vertaalkunde (Frans en Engels) in Amsterdam, hij studeerde Engels in Leiden. Ze trouwden op een stralende zaterdag. Het burgerlijk huwelijk werd voltrokken in het Leidse stadhuis, daarna gaven ze elkaar het jawoord tijdens een Remonstrantse dienst in het prachtige Groene Kerkje in Oegstgeest. Er volgde een déjeuner dînatoire, vanzelfsprekend in De Vergulde Turk, en een receptie in het logegebouw aan de Steenschuur.

Het studentenpaar had al voor hun huwelijk een appartementje gevonden in de Witte Rozenstraat in Leiden maar ze verhuisden binnen een jaar naar de Kievitstraat in Leiderdorp. “We werden meteen met overtuiging echte Leiderdorpers”, zegt Jan-Albert. Het was een drukke tijd waarin Myrna afstudeerde en aan het werk ging als vertaler, eerst bij de luchtmachtstaf en daarna op Buitenlandse Zaken. Jan Albert haalde zijn bul na zijn diensttijd. Hij gaf Engelse les op verschillende middelbare scholen, tot hij een promotieplaats aan de Leidse Universiteit kreeg en zich drie jaar onderdompelde in de Engelse cultuurhistorie.

Toen in 1975 dochter Pauline werd geboren, ging Myrna parttime werken. In 1978, inmiddels was het gezin uitgebreid met zoon Rogier, startte ze haar eigen vertaalbureau. ”Op die manier kon ik werk en gezin beter combineren.”

Jan-Albert volgde na zijn promotie een zeer gevarieerd carrièrepad. Hij werkte als wetenschapsvoorlichter bij de Vrije Universiteit van Amsterdam en als redacteur bij organisatie-adviesbureau McKinsey waarvoor hij de hele wereld rondreisde. Daarna begon ook hij voor zichzelf als adviseur beleid en communicatie en interimmanager.

Toen Myrna 55 was, maakte ze een carrièreswitch. Ze stopte met haar succesvolle vertaalbureau, dat wel heel veel uren opslokte, en vond een baan als coördinator buitenland voor de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie. “Dat was nog tien jaar een feestje.” Voor Jan-Albert was het ook een verandering. “Voorheen ging zij vaak met mij mee naar werkgerelateerde gelegenheden als ‘echtgenote van’, nu ging ik met haar mee als ‘meneer van mevrouw’.”

Zelf maakt hij ook nog een overstap. De laatste zeven jaar van zijn werkzame leven was hij docent en bestuurder van Webster University. Sinds zijn pensionering werkt hij gewoon door, als adviseur voor het internationale hoger onderwijs. Daarvoor werd hij eerder dit jaar Koninklijk onderscheiden tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Het was overigens al zijn tweede lintje; in 2006 werd hij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau als waardering voor zijn vele vrijwilligerswerk, onder meer in de lokale politiek.

Ook Myrna zit bepaald niet stil sinds ze negen jaar geleden met pensioen is gegaan. Ze zingt in seniorenkoor Young@Heart en is secretaris van het Leiderdorps Museum. Daarnaast is ze graag met haar handen bezig. Ze heeft altijd op professionele wijze zelf kleding gemaakt en houdt van het slopen van oude meubels om ze daarna een tweede leven te geven.


Geweldig weekend

Hun gouden huwelijk hebben ze gevierd met een geweldig weekend samen met kinderen, schoonkinderen en de vier kleinkinderen in safaripark Beekse Bergen. Wel een beetje aangepast vanwege corona. “In plaats van in één groot huis, zoals de bedoeling was, waren we verdeeld over een kleiner huis en een hotel naast het park”, vertelt Myrna. “De kinderen hadden een prachtig programma opgesteld, vol verwijzingen naar 1970, waarbij ze elkaar afwisselden zodat we ons netjes aan de coronaregels konden houden.” “We hebben een waanzinnig mooi weekend gehad”, zegt Jan-Albert, die dat illustreert met een fraai fotoboek.

De getuigen van toen konden er niet bij zijn, maar zijn zeker niet vergeten. “We hebben ze bloemen en foto’s gestuurd van het moment waarop ze de trouwakte tekenen. Met een kaart waarop stond: ‘Als dank voor 50 jaar geleden verleende diensten’."


Coronaproof wandelingen op Prikbord MijnLeiderdorp.nl

winactie n Incluzio Leiderdorp en de gemeente Leiderdorp hebben begin dit jaar het initiatief genomen om een online platform aan te bieden van en voor Leiderdorpers. Op MijnLeiderdorp.nl kunnen bewoners en organisaties zichzelf presenteren, activiteiten delen en informatie uitwisselen. De afgelopen maanden hebben al veel organisaties en initiatieven dit gedaan. Omdat veel activiteiten gestopt zijn, maar het wel belangrijk is om in beweging te blijven, heeft Incluzio een winactie bedacht: deel je wandeling op het Prikbord van MijnLeiderdorp.nl en win een Dopper waterfles.

Vanwege de coronamaatregelen gaan er veel activiteiten niet door. Online activiteiten kunnen wel nog steeds gedeeld worden in de Agenda van MijnLeiderdorp.nl, zodat inwoners kunnen zien wat ze nog wel kunnen doen in deze tijd. MijnLeiderdorp.nl heeft ook een Prikbord dat Leiderdorpers kunnen gebruiken voor onbetaald vraag en aanbod. Heb je bijvoorbeeld gereedschap over wat in de buurt geleend mag worden, deel het op het Prikbord. Of heb je behoefte aan een wandelmaatje, deel het op het Prikbord.

Maar er kan nog meer op het Prikbord. Om in beweging te komen, is er een speciale actie gestart waarmee een handige Dopper fles te winnen is. Leiderdorp biedt vele mogelijkheden om coronaproof te wandelen, maar welk ‘rondje' vind jij het leukst? Deel jouw favoriete wandeling (omschrijf de route) in drie eenvoudige stappen:

1. Ga naar www.MijnLeiderdorp.nl;

2. Meld je aan als buur;

3. Zet jouw rondje op het Prikbord (foto toevoegen is mogelijk).

De eerste tien inzenders met een duidelijke route winnen de handige Dopper fles.

Om de inhoud van MijnLeiderdorp.nl te bekijken is een account aanmaken niet nodig, om iets te plaatsen wel.

Meer weten over MijnLeiderdorp.nl, neem dan contact op met Buurtcoach Robert van Egmond via rvegmond@incluzio.nl of via 06-83285822.

Burgemeester Driessen bracht het gouden paar felicitaties en een bloemetje.