Afbeelding
Foto:

BEPPEN BIJ EEN BAKKIE


Gezellige zondag

“Bent u zondag nog naar de Winkelhof geweest?”, vroeg de man naast wie ik was gaan zitten toen ik even uitrustte van mijn dagelijkse ommetje. Naar waarheid vertelde ik hem dat zelfs de honden vanwege het slechte weer niet naar buiten wilden. “Ik wel,” ging hij verder, “en weet u waarom?” Hoe kon ik dat weten? Nee dus. Hij had gelezen dat de eigenaar van de Winkelhof de winkeliers dwingend had gevraagd op zondagmiddag open te zijn; de mensen willen er even uit, zeker in deze coronatijd, was een van de redenen. Daar voelden ze niets voor. Waarom niet, kon ik niet nalaten te vragen. “Omdat er op zondag alleen een klant iets komt kopen omdat er plotseling visite is gekomen, of omdat er een boodschap is vergeten. Daarom. Er was geen sterveling te bekennen.”

En buiten hangen van die grote, vrolijke borden dat het hier zo gezellig is op zondag te komen winkelen, kon ik niet nalaten te zeggen. “Weet u, dat nog niet zo lang geleden reclame werd gemaakt de eerste zondag van de maand te reserveren voor een bezoek aan de Winkelhof,” zei ik hem. Toen kwam er nog weleens een bandje muziek maken, kinderen konden worden geschminkt en intussen kon er wat gedronken worden. Gezelligheid troef. “Maar er kwam geen mens, vindt u het dan gek dat winkeliers hun zondag liever anders besteden?”

Overigens schijnt het niet te boteren tussen de eigenaar van de Winkelhof en de winkeliers. Tot voor een jaar of twee organiseerden ze gezamenlijk de nodige aantrekkelijke evenementen en acties, daar lustten de mensen wel pap van. Er kwam een einde aan omdat partijen het niet eens konden worden over wie wat doet en - als altijd - gedonder over geld.

“Ik hoorde dat de burgemeester en wethouders het in een brief op poten hebben opgenomen voor de winkeliers,” ging hij kennelijk goed geïnformeerd verder. “Ze willen bemiddelen, bieden aan met de eigenaars te praten met de winkeliers daarbij.” Hij had verder gehoord dat een grote huurder zijn contract niet verlengd heeft vanwege de veel te hoge huur en dat die kledingwinkel nu verhuisd is naar elders.

“Konden we maar ergens een kopje koffie drinken,” zei ik. “Helaas is dat niet mogelijk. Eerst moet de onzichtbare vijand verslagen worden en dat zie ik niet zo gauw gebeuren.”


Adventsvespers

bezinning n ‘Toekomst op een kier' is het thema van de oecumenische Adventsvespers die donderdag 26 november beginnen. Afwisselend in de Leiderdorpse Dorpskerk en de Goede Herderkerk in Zoeterwoude-Rijndijk is het mogelijk om van 19.15 tot 19.45 uur tot rust te komen met behulp van licht, beelden, muziek, gebeden en stilte.

De vier vespers hebben een sobere liturgie en zijn thematisch van opzet. Daarbij staat het verhaal over de Bijbelse profeet Samuel centraal.

Informatie en aanmelding: www.pgleiderdorp.nl.