Michel van Hamersveld (links) en Bob de Jong met een opslagvat van hun Solesta. | Foto: J.P. Kranenburg
Michel van Hamersveld (links) en Bob de Jong met een opslagvat van hun Solesta. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P.Kranenburg

n Leiderdorpers geven zonneboilerbedrijf tweede leven

‘In 2021 een Solesta op 1.500 daken’

ondernemers n “Een vierkante meter dak met zonnecollectoren, levert viermaal zoveel energie op als een vierkante meter zonnepanelen”, zegt directeur Bob de Jong van Solesta 2.0 enthousiast. De Jong en zijn mededirecteur Michel van Hamersveld vinden het onbegrijpelijk dat in Nederland nog zo weinig gebruik gemaakt wordt van de mogelijkheid de straling van de zon rechtstreeks om te zetten in warm water. De twee Leiderdorpers zijn vast van plan daar verandering in te brengen met hun nieuwe bedrijf Solesta 2.0.

Door: Corrie van der Laan

“Onbekend maakt onbemind, dat geldt ook voor zonneboilers”, stelt Van Hamersveld. Vandaar dat hij maar al te graag uitleg geeft over deze duurzame en eenvoudige manier om water te verwarmen.

Solesta 2.0 produceert het Solesta Smartline Zonneboilersysteem. Zo’n systeem omvat zonnecollectoren, een opslagvat en een pomp. De collectoren, die zijn voorzien van meerdere vacuümbuizen, worden op het dak gemonteerd, het opslagvat staat binnen en is aangesloten op de koudwaterleiding van de al aanwezige warmwatervoorziening. De infraroodstraling van de zon verwarmt de vacuümbuizen. Door water te laten circuleren tussen de collectoren en het opslagvat wordt de zonnewarmte geoogst en opgeslagen. Het warme – tot 85 °C - water in het opslagvat wordt gebruikt om het water dat de combiketel (of ander warmwatertoestel) in stroomt voor te verwarmen. Zo hoeft de ketel of boiler veel minder hard te werken, en heeft dus veel minder energie nodig, om het water op temperatuur te brengen.


Terugverdienen

Vooralsnog gaat het om het voorverwarmen van kraan- en douchewater, en desgewenst het water voor de wasmachine. Maar dat gaat al enorm schelen op de energierekening, verzekert Van Hamersveld. “De investeringskosten zijn – met aftrek van subsidie – rond de 2600 euro. Als je een gasgestookte CV ketel hebt, verdien je dat in zes tot negen jaar terug, bij all electric heb je het er in twee tot drie jaar uit. Het zonneboilersysteem gaat makkelijk twintig jaar mee, dus tel uit je winst.” Hij benadrukt dat de zonneboiler ook werkt wanneer de zon niet stralend schijnt. “De infraroodstraling is genoeg om de vacuümbuizen in de collectoren te verwarmen.”


Doorstart

Met Solesta 2.0 zorgen Van Hamersveld en De Jong voor een doorstart van het voormalige Nijmeegse bedrijf Solesta B.V. dat begin dit jaar failliet ging. In de kern had de vorige eigenaar een prima zonneboilersysteem, legt De Jong uit, maar het kampte met teveel kinderziektes. Bovendien was het bedrijf haar focus volledig verloren. De Leiderdorpers hebben een half jaar uitgetrokken om de gebreken goed boven water te krijgen en op te lossen. Kwaliteitssprongen zijn vooral gemaakt door het ontwerp sterk te vereenvoudigen, het verhogen van het rendement, het gebruik van een professionele pomp en de overstap van plastic slangen en aansluitingen op roestvrijstalen varianten.


Uitdaging

“We zijn nu klaar om ons product uit te rollen, de markt in”, zegt Van Hamersveld, “te beginnen in Leiderdorp en omstreken. Ons streven is om in 2021 vijftienhonderd woningen te voorzien van een zonneboiler.” Het wordt een echte uitdaging, weten de ondernemers, maar ze hebben er alle vertrouwen in. “Voor heel veel woningen is een zonneboiler een prima manier om te verduurzamen. De enige voorwaarden zijn dat er ruimte is op het dak voor de collectoren en dat je ruimte ter grootte van een keukenkastje hebt naast je warmwatervoorziening.”

Omdat het opslagvat als voorverwarmer voor de bestaande cv-combiketel, (hybride) warmtepomp of ander warmwater-toestel wordt geplaatst, kan de montage gebeuren zonder veel overlast, verzekert De Jong. “Het meeste werk is nog het plaatsen van de collector op het dak. Binnen een halve dag maakt u uw warm water zelf.“


Meer weten over de Solesta zonneboiler? Kijk op de website solesta.nl, bel (085) 3015244 of mail naar info@solesta.nl.


Burgemeester Driessen ontvangt Sinterklaas in TV studio Unity.NU

welkom n Dit jaar moeten we de traditionele intocht van Sinterklaas in Leiderdorp missen. Maar de goedheiligman komt wel degelijk naar ons dorp. Zaterdagochtend 21 november wordt Sinterklaas in de televisiestudio van lokale omroep Unity.NU verwelkomd door burgermeester Laila Driessen en iedereen kan thuis meekijken.

Aan de ontvangst is een feestelijk programma vastgeknoopt. Er zijn optredens van onder anderen Henk Westbroek, Piet Martino en Marco Kraats. Kinderen kunnen tijdens de uitzending een WhatsApp berichtje naar Sinterklaas sturen via 06-30051000 (de appjes worden ook uitgezonden) of live met hem (beeld)bellen. Ook zijn video’s te zien met boodschappen van kinderen die zaterdag 14 november zijn opgenomen in Winkelhof.

Het programma start om 8.00 uur en gaat tot 12.00 uur door. Sinterklaas komt even na 9.00 uur aan in de studio. Unity.NU is in Leiderdorp te ontvangen via Ziggo kanaal 40. De uitzending is ook online te bekijken via www.unity.nu.

Zatedag 14 november konden kinderen in het Leiderdorpse winkelcentrum Winkelhof een videoboodschap opnemen voor Sinterklaas. De boodschappen worden komende zaterdag aan de goedheiligman getoond en uitgezonden op Unity.NU. | Foto: J.P. Kranenburg