Een deel van de kinderen die meededen aan de workshops van Fairhups plus enkele begeleiders met links vooraan Marieke van Leeuwen. | Foto: PR
Een deel van de kinderen die meededen aan de workshops van Fairhups plus enkele begeleiders met links vooraan Marieke van Leeuwen. | Foto: PR Foto: Marieke van Leeuwen

Raad wil nieuw beleid op gebied verkamering

Politiek n Leiderdorp mist een duidelijke visie op het gebied van verkamering. Wat moet de lijn van de gemeente zijn als het gaat om verhuur van losse kamers door huiseigenaren? Op verzoek van de gemeenteraad komt daar volgend jaar een beleidsnota over.

Door: Corrie van der Laan

Het onderwerp kwam maandagavond 16 november ter sprake bij een zogeheten reparatie van het bestemmingsplan Nieuw Centrum. Dit bestemmingsplan - dat gaat over een flink stuk midden in Leiderdorp met onder meer de wijk rond Winkelhof, het zuidelijk deel van de Vogelwijk, en het westelijk deel van de wijk Ouderzorg – was het enige dat woningsplitsing en kamerverhuur niet verbiedt. Met de reparatie wordt nu in de hele gemeente één lijn getrokken: geen verhuur van losse kamers door woningeigenaren.

Maar eigenlijk vindt de gemeenteraad dat toch wat te strikt. Natuurlijk moet je grootschalige verkamering tegengaan. In een aantal steden, waar beleggers woningen opkopen om ze vervolgens per kamer te verhuren, vormt deze praktijk een echte plaag.

Maar er is wel wat voor te zeggen om het verhuren van bijvoorbeeld één kamer door een eigenaar die zelf ook in de woning woont, toe te staan. Zo kan je mensen die hard op zoek zijn naar (tijdelijke) woonruimte helpen, evenals huiseigenaren die ruimte in hun woning over hebben en wat bij willen verdienen, gaf LPL fractievoorzitter Hugo Langenberg aan.

Wat precies de voorwaarden en regels voor kamerverhuur moeten worden, moet zich via de beleidsnota uitkristalliseren. Over de inhoud van die nota kunnen zowel geïnteresseerde burgers als de politiek meepraten.


Verwonderroute met kunst van kinderen

tentoonstelling n Van 20 november tot en met 19 december zijn in verschillende Leiderdorpse wijken achter de ramen van woonhuizen bijzondere kunstwerken en maaksels te bewonderen.

Ze zijn bedacht en gemaakt door kinderen van verschillende basisscholen uit Leiderdorp die hebben meegedaan aan het project ‘Verwonder om de Hoek’. Langs deze bijzondere tentoonstelling is een route gemaakt die gratis en coronaproof gevolgd kan worden. Ga daarvoor op je mobiele telefoon naar www.expedtieomdehoek.nl en kies voor 'Verwonderroute in Leiderdorp'. Deelnemende huizen zijn te herkennen aan de raamposter van ‘Verwonder om de Hoek’.


Samenwerking

Verwonder om de Hoek’ is een samenwerking tussen verschillende partners in de regio Holland Rijnland die zich inzetten voor natuur, cultuur, wetenschap, technologie en duurzaamheid. In Leiderdorp konden kinderen in het kader van ‘Verwonder om de Hoek’ zes weken lang gratis deelnemen aan activiteiten en workshops van Fairhups, de Oude Sterrenwacht, Fields of Wonder, Erfgoed Leiden en Omstreken, het Milieu Educatief Centrum, Museum Volkenkunde en Technika 10.

Kinderwensen

Eén bijzonder kunstwerk staat niet achter een raam maar gewoon in de openlucht. Bij de vijver van Waterschapsheuvel, in het Leiderdorpse park De Houtkamp, is een grote cirkel van takken te zien, volgehangen met lange linten waarop hartenwensen getekend zijn. Het is het eindproduct van workshops onder leiding van Marieke van Leeuwen van Fairhups. Centraal daarbij stond het zoeken naar magie in alledaagse dingen. Want overal is magie te vinden, het is gewoon een kwestie van met een ander perspectief naar je omgeving kijken, is de overtuiging van Marieke.

Zo kan je ook met een andere blik kijken naar afval: wellicht zitten bij spullen die andere mensen weggooien wel dingen die je zelf heel goed kan gebruiken, bijvoorbeeld om een kunstwerk te maken. Voor het kunstwerk in Waterschapheuvel heeft Marieke restmaterialen verzameld van lokale ondernemers die in de handen van de jonge kunstenaars een bijzondere bestemming kregen.

Het kunstwerk is nog tot 28 november te bewonderen bij Waterschapsheuvel. Het omsloten gebiedje in De Houtkamp is elke doordeweekse dag geopend van 08.00 tot 16.00 uur en - bij uitzondering - ook op zaterdag 22 november van 10.00 tot 16.00 uur.