Coronacijfers: aantal nieuwe besmettingen in Leiderdorp daalt licht

weekcijfers n Na vijf weken met steeds maar weer een flinke stijging van het aantal coronabesmettingen in Leiderdorp, tekende zich vorige week een lichte daling af.

Van maandag 26 oktober tot en met zondag 1 november werden 116 Leiderdorpers positief getest op het coronavirus, blijkt uit de cijfers van de GGD Hollands Midden. Dat zijn er 24 minder dan een week eerder, toen de teller op 140 stond. In de afgelopen week zijn drie Leiderdorpers met Covid-19 in het ziekenhuis opgenomen, een week eerder waren dat er vijf.

Eén Leiderdorper is vorige week aan de ziekte overleden. Het brengt het totaal aantal Leiderdorpers dat sinds maart is gestorven aan het virus op acht.


Leidse regio

In de Leidse regio was ook in Leiden en Oegstgeest een daling van het aantal nieuwe besmettingen te zien. Leiden ging van 610 in week 43 naar 556 vorige week, Oegstgeest telde vorige week 85 besmettingen, wat 9 minder is dan de week ervoor. Zoeterwoude bleef stabiel op 32 nieuwe besmettingen. Alleen in Voorschoten werd een stijging geregistreerd: in de afgelopen week waren daar 101 besmettingen, een week eerder waren het er 74.


Zorgelijk

Al met al is de situatie nog altijd zeer zorgelijk. Bekeken over de hele veiligheidsregio Hollands Midden steeg het aantal nieuwe besmettingen afgelopen week met 3703, wat iets meer is dan de 3663 de week ervoor. Het aantal ziekenhuisopnames in Hollands Midden kwam uit op 45 en bleef daarmee stabiel. 24 regiobewoners overleden aan het virus, dat zijn er tweemaal zoveel als een week eerder. Omdat het aantal nieuwe besmettingen nog niet daalt, zullen de aantallen ziekenhuisopnames en overlijdens naar verwachting ook de komende weken hoog blijven.


Uitstel operaties

Dinsdag 3 november werd bekend dat het Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp niet-acute operaties uitstelt om de toestroom van coronapatiënten aan te kunnen.


Rioolwater blijkt prima bron van informatie over verspreiding corona

uitleg n Monitoren van het rioolwater geeft veel informatie over de verspreiding van het coronavirus. Het hoogheemraadschap van Rijnland legt uit hoe dat werkt:

Als er in een stad meer mensen besmet raken door corona, komen er via de ontlasting meer sporen van COVID-19 terecht in het riool. Door deze virusgehalten te volgen in rioolwater, krijgen we niet alleen meer zicht op de bestaande infecties in een stad, maar ook beter grip op de besmetting op langere termijn. Dankzij het monitoren van rioolwater kunnen we bij wijze van spreken iedere winter weten waar mensen in welke regio extra alert moeten zijn. Bij alle zuiveringen in Rijnlands gebied wordt wekelijks gemonitord.


Metingen RIVM

De methodiek die het RIVM hanteert laat zien dat je genetisch materiaal van corona kunt aantreffen in afvalwater. Iedere week worden er op 300 zuiveringen in Nederland, binnen Rijnland 19 stuks, monsters genomen van het binnenkomende rioolwater. Wekelijks wordt gedurende 24 uur met een monsternamekast automatisch een monster genomen van het binnenkomende rioolwater. Dit 24-uursmonster wordt samengevoegd, gemengd en zo ontstaat er een monster dat representatief is. De monsters worden in een fles afgevoerd naar het RIVM, waar het onderzoek naar de hoeveelheid generisch materiaal plaatsvindt. Dit gebeurt met een speciale (PCR) methode, die vaststelt hoeveel genetisch materiaal er in het monster is aangetroffen. Deze informatie wordt uiteindelijk verwerkt in het landelijke coronadashboard.


Samenwerking

Op een zuivering zijn veel bacteriën en virussen aanwezig in het afvalwater. Er lopen ook andere onderzoeken naar antibiotica en medicijnresten, waarvoor afvalwater een goed medium is. Rijnland vindt het belangrijk om zich samen met andere partijen maatschappelijk in te zetten. In de nationale afvalwatermonitoring werken veel partijen samen om met elkaar te doen wat nodig is. Het is noodzakelijk en urgent om beter te weten waar infecties met COVID-19 zijn en hoe de verspreiding verloopt. Een adequaat monitoringsstysteem is niet alleen voor de huidige pandemie van belang, maar ook een goede voorbereiding op toekomstige pandemieën. Dit voor borging van de waterkwaliteit en voor verbetering van de collectieve gezondheid.

Op de website www.leiderdorpsweekblad.nl wordt deze uitleg geïllustreerd met een filmpje.


Retraitedag in de Dorpskerk

CBI n Het Centrum voor Bezinning en Inspiratie (CBI) organiseert zaterdag 7 november van 10.00 tot 17.30 uur een retraitedag in de Dorpskerk aan de Hoofdstraat 19 in Leiderdorp.

Omdat de retraitedag plaatsvindt in de Dorpskerk, is er voldoende ruimte om deze dag 'coronaproof' te laten verlopen. Het CBI ziet toe op het maximum aantal toegestane deelnemers per activiteit en uiteraard volgt het CBI bij alle activiteiten de COVID-19 regels en aanbevelingen. Vooraf opgeven is noodzakelijk. Kijk voor aanmelden, kosten en meer informatie op de website cbileiderdorp.nl.