Wethouder Rik van Woudenberg baalt dat Leiderdorp niet is uitverkoren voor een miljoenensubsidie uit de pot 'Programma Aardgasvrije Wijken'.
Wethouder Rik van Woudenberg baalt dat Leiderdorp niet is uitverkoren voor een miljoenensubsidie uit de pot 'Programma Aardgasvrije Wijken'. Foto: J.P.Kranenburg

Plannen voor warmtenet Oranjewijk verdwijnen voorlopig in de ijskast

n Gemeente krijgt geen rijkssubsidie om wijk van het gas af te halen

wethouder n Het kwam als een ijskoude douche voor duurzaamheidswethouder Rik van Woudenberg (D66). Vrijdag 23 oktober hoorde hij dat minister Ollongren van Binnenlandse Zaken de Leiderdorpse aanvraag voor een subsidie van 4,7 miljoen euro om een hoge temperatuur warmtenet in een deel van de Oranjewijk aan te leggen, heeft afgewezen. Dat warmtenet was cruciaal onderdeel van het project om in Leiderdorp ca. vierhonderdvijftig woningen van het gas af te krijgen. Zonder de subsidie lukt het niet om het financiële plaatje rond te krijgen. Dat betekent dat de plannen om de Oranjewijk als eerste Leiderdorpse wijk aardgasvrij te maken in de ijskast gaan.

De subsidie was afgelopen voorjaar aangevraagd in het kader van de tweede ronde van het Programma Aardgasvrije Wijken. Natuurlijk wist Van Woudenberg dat de concurrentie om een portie uit de subsidiepot te krijgen groot was. In totaal 71 gemeenten hadden daarvoor een aanvraag ingediend en het was vooraf wel helder dat met de beschikbare 100 miljoen euro slechts een stuk of 20 daarvan gehonoreerd konden worden. Maar de wethouder had er alle vertrouwen in dat Leiderdorp bij de gelukkigen zou zitten “We hadden een mooi projectvoorstel, waarin we de bewoners vanaf het begin af hebben meegenomen. Via de Werkgroep Oranjewijk heeft de wijk een heel belangrijke inbreng gehad. Het participatietraject dat we hier hebben doorlopen, is een schoolvoorbeeld van hoe het moet. Andere gemeenten kunnen daar nog van leren.”


Proeftuinen

En juist dat leren is waar het om gaat bij het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW). Doel is dat verspreid door het land een aantal voorbeeldprojecten, proeftuinen genoemd, voor het aardgasvrij maken van wijken van start gaat. De zo opgedane ervaring wordt breed gedeeld zodat iedereen ervan kan profiteren. In de summiere motivatie bij de afwijzing, krijgt Leiderdorp wel degelijk waardering voor de manier waarop het project Oranjewijk tot nu toe is aangepakt. “Uw participatie- en communicatieaanpak bevat een doordachte strategie om de wijk mee te krijgen in de warmtetransitie”, staat in de eerste alinea. Meteen daarna komen de minpunten aan bod. Twee daarvan zijn: ‘het plan is nog in de beginfase’ en ‘de technische kant is nog onvoldoende uitgewerkt’.

Zuur

Maar de belangrijkste reden dat Leiderdorp buiten de selectie viel, lijkt er één te zijn die Van Woudenberg totaal niet had zien aankomen: de keuze voor een hoge temperatuur warmtenet als alternatieve warmtevoorziening. In de eerste ronde van het PAW, waarbij 27 proeftuinen subsidiegeld kregen, waren de hoge temperatuur warmtenetten al ruim vertegenwoordigd, zo staat in de motivatie. Wat impliceert dat met deze techniek al genoeg ervaring wordt opgedaan. "Dat blijkt ook als je kijkt naar de negentien projecten die wèl zijn toegekend”, zegt Van Woudenberg. "Dat zijn grotendeels projecten met een midden- of lagetemperatuur warmtenet of een andere innovatieve methode.                 Lees verder op P11