Herbert en Ineke Putto-Pauk op hun huwelijksdag, 20 oktober 1970.
Herbert en Ineke Putto-Pauk op hun huwelijksdag, 20 oktober 1970. Foto: PR

Bijles Grieks bleek opstapje naar vijftig jaar huwelijksgeluk

goud n Het echtpaar Herbert Putto en Ineke Putto-Pauk heeft zich volop ingezet voor de maatschappij. Hij was vooral actief in de advocatuur, zij in het onderwijs. Als advocaat verleent Herbert nog steeds juridische hulp. Zijn vrouw verzorgt de bijbehorende administratie. Op 20 oktober waren ze vijftig jaar getrouwd. Tijdens haar bezoek vorige week bracht burgemeester Driessen hen een fleurige felicitatie.        

Door: Nelleke Thissen.

Herbert en Ineke (74) kennen elkaar sinds hun middelbare schooltijd. Ze zijn geboren en getogen in Den Haag en zaten op het gymnasium, zij het op verschillende scholen. Ineke werd in de derde klas ziek en was maandenlang aan huis gekluisterd. Toch heeft ze dat schooljaar goed afgesloten dankzij de hulp van klasgenoten en docenten die huiswerk en uitleg kwamen geven. Wel had ze bijles Grieks nodig die ze kreeg van docente Putto, de moeder van haar toekomstige echtgenoot.

Zowel Ineke als Herbert zagen in die periode niets in elkaar. De vonk sloeg pas over in het laatste schooljaar. Na haar eindexamen ging Ineke in Leiden Nederlands studeren. Herbert moest in dienst, maar begon tegelijkertijd aan een rechtenstudie. Aan het eind van zijn diensttijd was hij halverwege en toog naar Leiden om verder te studeren.

Het studentenstel trouwde op 20 oktober 1970 in Den Haag. Via de Stichting Studentenhuisvesting kregen ze een huisje in het Loridan hofje in Leiden. “Dat was ontzettend leuk wonen zo te midden van studenten en in de binnenstad”, herinnert Ineke zich. Herbert voltooide in korte tijd zijn rechtenstudie en ontving een promotiebeurs. Het einde van hun studie betekende tevens afscheid nemen van hun Leidse studentenhuisje. Het echtpaar betrok in Leiderdorp een woning in de wijk Ouderzorg. Ze wonen er inmiddels 47 jaar.


Onderwijs en advocatuur

Na haar studie werd Ineke docente Nederlands bij het Agnes College dat in het schooljaar 1995-1996 opging in het huidige Bonaventuracollege. Naast haar werk had ze de zorg voor twee zonen. Herbert startte zijn loopbaan als directiesecretaris bij de toenmalige NVSH (Nederlandse Vereniging voor Seksuele Hervorming). Daarna werd hij strategisch adviseur bij onder meer Meneba (Meelfabrieken der Nederlandsche Bakkerij waarvan de Leidse Meelfabriek “De Sleutels” destijds een onderdeel was) en een organisatieadviesbureau.

In 1982 koos de jurist definitief voor de advocatuur. Vanuit een Haags kantoor stond hij aanvankelijk cliënten bij op verschillende rechtsgebieden. Maar al snel legde hij zich toe op juridische ondersteuning van psychiatrische patiënten en verlegde zijn werkterrein naar Leiderdorp waar hij als zelfstandig advocaat ging samenwerken met onder andere Van der Niet Advocaten.

Herbert Putto biedt nog altijd juridische hulp aan psychiatrische patiënten. Hij vindt het dankbaar werk om iets voor verwarde mensen te kunnen doen. “Het geeft al voldoening als ik maar één persoon kan helpen. Ik krijg er energie van”, zo motiveert hij zijn juridisch werk.

Ineke verzorgt daarbij de administratie. Ze heeft 36 jaar met veel plezier in het onderwijs gezeten. Maar inmiddels geniet ze volop van haar pensioen waardoor ze de focus op andere dingen kan leggen. Ze houdt van tuinieren, koken en fotograferen en volgt (al jaren) diverse cursussen Italiaans. Ze stelt van hun talloze vakantiereizen fraaie albums samen. Daarnaast zijn Herbert en Ineke trotse grootouders van drie kleinkinderen waar ze geregeld op passen. Ze gaan ook vaak naar hun recreatiewoning in Brabant.


Feest komt nog

Vanwege de huidige coronasituatie hebben ze hun oorspronkelijk geplande feestweekend op Terschelling en Vlieland uitgesteld. Het gouden paar heeft nu aan de eigen eettafel een gezellig etentje gehad met hun kinderen en kleinkinderen en kijkt intussen uit naar het gezinsuitje op de Wadden. “Zodra dat weer kan gaat dat gebeuren”, verzekert het gouden paar.


Burgemeester Laila Driessen bracht het gouden paar een fleurige felicitatie.