Burgemeester Laila Driessen kwam het gouden paar feliciteren namens de gemeente Leiderdorp. | Foto: J.P. Kranenburg
Burgemeester Laila Driessen kwam het gouden paar feliciteren namens de gemeente Leiderdorp. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P.Kranenburg

Bijzondere gouden huwelijksdag voor Neeltje en John van der Holst

huwelijksjubileum n John van der Holst en Neeltje Karstens kennen elkaar al sinds hun vroege tienerjaren. Hij was een vriend van haar broer en kwam regelmatig bij de familie Karstens thuis, vandaar. De twee geboren en getogen Leidenaren vonden elkaar altijd al leuk maar het raakte pas echt ‘aan’ eind 1968, toen zij 19 jaar was en hij 22. Een jaar later verloofden ze zich en op dinsdag 27 oktober 1970 luidden de huwelijksklokken van de Petruskerk voor het jonge stel. Inmiddels wonen ze alweer 45 jaar in de Leiderdorpse Vogelwijk waar burgemeester Laila Driessen het echtpaar vorige week woensdag kwam feliciteren met hun gouden bruiloft.


Door: Corrie van der Laan

Op maandag 26 oktober 1970 werden John en Neeltje in de echt verbonden op het gemeentehuis. Maar voor hen geldt als echte trouwdag 27 oktober, de dag van hun kerkelijk huwelijk. Dat ze trouwden op een dinsdag was geen toeval. Dat was op verzoek van de ouders van John. Zij hadden een zuivel- en kruidenierszaak en die was op dinsdagmiddag gesloten. Zo was er alle tijd om te genieten van de bruiloft en het grote trouwfeest in het Antonius Clubhuis.

Na hun huwelijk trok het kersverse echtpaar in hun eerste koopwoning, een piepklein appartement in Leiden Noord, waar hun twee kinderen, een dochter en een zoon, geboren werden. “Er was geen badkamer, alleen een kraan in de




keuken”, kijkt Neeltje terug. “John had een doucheslang aan de geiser gemonteerd en we spoelden onszelf af terwijl we in een babybadje stonden.”


Brandweer

Ze waren dolblij toen ze na vijf jaar een eengezinswoning vonden in Leiderdorp. Als snel waren ze helemaal ingeburgerd in hun nieuwe gemeente. John trad in 1977 toe tot de vrijwillige brandweer “Een van mijn voetbalvrienden was een brandweerman en nodigde me uit voor een open dag in de kazerne. Ik ging kijken en vond het meteen leuk.” Natuurlijk is hij allang afgezwaaid maar hij is nog steeds betrokken bij het korps; samen met enkele oud-collega’s onderhoudt hij nog steeds de klassieke brandweerwagen die jaarlijks meerijdt in de Sinterklaasoptocht.

Via de brandweer kwam Van der Holst ook terecht bij de EHBO-vereniging Leiderdorp, waar hij meer dan veertig jaar trouw lid was en jarenlang de kar heeft getrokken als voorzitter


Van der Holst Assurantiën

Veel Leiderdorpers zullen John en Neeltje van der Holst nog kennen van hun verzekerings- en bankkantoor op de hoek van winkelcentrum Oranjegalerij. ‘Van der Holst Assurantiën’ inclusief het filiaal van de RegioBank dat het echtpaar runde, was daar 22 jaar lang gevestigd. Een bedrijfstak waar ze met wat omwegen terecht zijn gekomen. Toen het stel verkering kreeg, werkt Neeltje op de loonadministratie van overhemdenfabriek Elmi. John had altijd meegewerkt in de winkel van zijn ouders en kreeg als jonge twintiger een baan bij De Lampenkoning op de Haarlemmerstraat. Daarna stapte hij over naar een garagebedrijf annex Citroëndealer, waar de ‘eenden’ grif werden verkocht. “In die tijd schaften veel mensen hun eerste auto aan. Daarbij hadden ze financiering en een verzekering nodig. Ik ben toen opleidingen gaan volgen tot verzekeringsadviseur en ben me altijd verder blijven ontwikkelen op gebied van assurantie en financiën, tot aan mijn pensioen.”

In 1983 liep het niet meer zo lekker in de autobranche en besloot John voor zichzelf te beginnen. Hij startte Van der Holst Assurantiën in hun woonhuis, en Neeltje, die gestopt was bij Elmi toen hun dochter werd geboren, ging al snel meewerken.

In 1992 kwam de mogelijkheid om de lokale adviseur te worden van de CVB bank, tegenwoordig de RegioBank. Het betekende dat er een grote kluis in huis kwam. “Onze dochter had toen net een tussenjaar in de Verenigde Staten dus haar kamer was vrij”, vertelt Neeltje. “Maar we gingen wel op zoek naar een andere plek.” Dat werd dus de Oranjegalerij, waar ze hun kantoor openen in 1993.


Op 31 augustus 2015, was het tijd voor pensioen. Maar niet om achter de geraniums te gaan zitten; het echtpaar is altijd volop in het leven blijven staan. Ze genieten van hun kinderen, de twee kleinkinderen, hun hobby’s en de contacten met de vele vrienden en kennissen.


Verrassing

Op hun gouden huwelijksdag zorgden de kinderen voor een prachtige verrassing. Neeltje: “We kregen de opdracht om half 5 thuis klaar te staan in nette kleren en met een tandenborstel en schone onderbroek. Toen hebben ze ons opgehaald voor een rondrit langs plekken uit onze eigen geschiedenis. De rit eindigde in de Beukenhof in Oegstgeest, waar een kamer plus diner voor ons was gereserveerd. Echt geweldig. En vanochtend zijn we weer op tijd opgehaald om thuis te zijn voor het bezoek van de burgemeester.”



John van der Holst en Neeltje Karstens op hun trouwdag, 27 oktober 1970.