Afbeelding
Foto:

Dr. Bram Willemse (schrijver, musicus en wetenschapper) verbaast, verboost, verdriet, verblijdt en verheugt zich op wonderlijke gebeurtenissen in, maar ook ver buiten de grenzen van, Leiderdorp. Overwegingen, bespiegelingen en verwonderingen over alles wat ons mensen, en vooral dorpsgenoten, bezighoudt. Over het dagelijks leven met een kleine 'l' en soms ook over het leven met een grote 'L'...

En toen regende het…

In een grijs verleden - toen ik nog niet grijs was - lazen mensen nog boeken. Zo las ik ooit een boek van Stephen King, een bekend auteur van horrorthrillers, met een bizar verhaal over een paddenregen op een zinderende zomeravond met enorme padden.

Terzijde; een boek is in feite een ‘e-reader’, maar dan zonder batterijen en geheel gemaakt van papier. Dat is ongeveer hetzelfde materiaal als waar dit weekblad van gemaakt is. Maar een boek is meer een soort bij elkaar gebonden stapel van ‘flyers’ of plus-rekeningen: waar je dus blij van wordt en waarover je ook verder kunt dromen.

Maar goed, de paddenregen dus... Ja, dat bizarre fenomeen bestaat écht! Op regenachtige dagen aan het begin van de zomer kan het soms letterlijk kleine kikkertjes 'regenen'. Maar wat ik nog vreemder vindt, is dat het lijkt alsof het in ons land ook mondkapjes heeft geregend. Waar we in het voorjaar nog een schrijnend tekort aan hadden, zijn onze smeekbeden nu wel verhoord door een Hogere Macht.

Want tegenwoordig zie ik namelijk op de gekste plekken mondkapjes liggen. Niet alleen de afgedankte bij de bushalte, maar overal langs de weg, in de struiken, enzovoort. Zelfs langs desolate polderpaadjes waar de kans op een Corona-besmetting veel kleiner is dan bijvoorbeeld de Postcode-loterij winnen. Wat is dat toch met ons, mensen?

Toegegeven, in de wintermaanden zie je ook overal handschoenen op straat slingeren. Verloren, denk ik dan, want het is er altijd maar één. Zelden of nooit zie ik een paar. Is het dezelfde onverschilligheid van die mensen die hun afval niet in de prullenmand gooien die anderhalve meter verderop staat, maar gewoon naast zich op de grond?!

Hmm, wat 'social distance' betreft, houden ze zich onbedoeld al jaren aan die regel. Echter, het respect en fatsoen voor de omgeving laat nog veel te wensen over. Laten we ons kleine Kikkerland samen schoon en hygiënisch houden.

Laten we onze mond houden, de noodzakelijke maatregelen opvolgen en kappen met het weggooien van mondkappen. Het is zó'n kleine moeite...

Dr. B. Willemse


Tieners en sociale druk

webinar n Op 19 november 2020 organiseert het Centrum voor Jeugd en Gezin in samenwerking met Tischa Neve een webinar over het ondersteunen van tieners bij sociale druk of groepsdruk.

Het is bedoeld voor alle ouders met kinderen van 10 tot en met 18 jaar uit Hollands Midden.

De puberteit is een roerige tijd. Jezelf leren kennen, je staande houden en je plek vinden tussen leeftijdsgenoten én omgaan met alle verwachtingen van ouders, anderen en sociale media. Er wordt steeds meer druk op jongeren gelegd en dat valt niet altijd mee.

In dit webinar geeft bekend kinderpsycholoog en opvoedkundige Tischa Neve ouders praktische tips en staat ze stil bij de rol als ouder als tieners sociale druk of groepsdruk voelen.

Dit gratis CJG-webinar vindt plaats op donderdagavond 19 november van 20.30 tot 21.30 uur. Aanmelden voor dewebinar kan via www.cjgcursus.nl.