Kinderen van basisschool De Regenboog ruimen op na een les van Marieke over zwerfafval.
Kinderen van basisschool De Regenboog ruimen op na een les van Marieke over zwerfafval. Foto: PR

Werken met oog voor duurzaamheid

Onlangs had ik een overleg met vier studenten van de opleiding commerciële economie over een duurzaam project dat zij moeten opzetten. Ik vond het erg leuk dat ik werd benaderd door de Hoge School Leiden omdat daarmee ook duidelijk wordt dat ik, als startende ondernemer in duurzaamheid, zichtbaar ben. Ik vind het heel waardevol dat zij als school het raakvlak tussen duurzaamheid en economie opzoeken. Zelf bevind ik mij ook op dat pad. Ik heb besloten mijn werkzaamheden af te stemmen op ecovriendelijk leven en langzaamaan wordt dat ook financieel haalbaar.

Zo’n verandering in werk is niet zo vanzelfsprekend en dat realiseer ik mij als geen ander. Toch zijn dit de grote stappen richting duurzaamheid die je kunt maken als individu. Dat kan door eco-bewust te gaan ondernemen maar ook door eco-bewuste keuzes te maken in jouw huidige functie. Kleine veranderingen kunnen de spreekwoordelijke kinderschoenen zijn voor het pad dat een bedrijf inslaat. Hoe meer mensen zich daarvan bewust zijn, des te groter jouw impact is.

Zelf heb ik er voor gekozen om mijn eigen onderneming op te zetten en daarin mijn krachten in te zetten om ecovriendelijk leven uit te dragen. Vorige week nog bood ik mijn les over zwerfafval als pilot aan op basisschool de Regenboog. Eigenlijk deed ik dit ook als bedankje voor de school omdat we als buurtvereniging fijne contacten met hen onderhouden.

Ik vind het heerlijk om met kinderen te werken en te laten zien dat zij de kracht hebben om dingen aan te pakken die belangrijk voor hen zijn. Kinderen voelen aan dat het belangrijk is om goed voor onze wereld te zorgen en samen te werken met de natuur. Dat maakt het voor mij een hele fijne samenwerking in de workshops die ik verzorg. Kinderen inspireren mij enorm. Daarnaast is mijn bereik op die manier heel groot en hoop ik de verandering naar ecovriendelijk leven in de samenleving te ondersteunen.