De welbekende vliegenzwam isn deze tijd te zien is in De Houtkamp. | Foto: Douwe Sikkema
De welbekende vliegenzwam isn deze tijd te zien is in De Houtkamp. | Foto: Douwe Sikkema Foto: Douwe Sikkema

Paddenstoelenontdektocht

excursie n Als regel organiseert het IVN Leidse regio iedere herfst in samenwerking met Milieu en Educatief Centrum (MEC) een paddenstoelenexcursie met natuurgidsen. In deze coronatijd is dat niet verantwoord. Wel wordt er zondagmiddag 8 november een paddenstoelenontdektocht gemaakt langs de plekken waar dan bijna zeker paddenstoelen (= zwammen) in allerlei vormen te vinden zijn. Deze ontdektocht gaat door het park De Houtkamp in Leiderdorp.

Op zondagmiddag zal er van 14.00 tot 16.00 uur een IVN-natuurgids te vinden zijn in de buurt van de ingang van de kinderboerderij in De Houtkamp om op gepaste afstand informatie te kunnen geven. Op diverse plekken zullen bordjes staan met leuke informatie.

Fraai gekleurde zwamzoekbladen, een determineersleutel, speciaal gemaakt voor deze regio, en een plattegrond worden na een verzoek per mail aan mec@leiderdorp.nl toegestuurd per e-mail. Dat gebeurt uiterlijk de ochtend van 8 november. Het late tijdstip heeft te maken met het feit dat paddenstoelen snel komen en gaan en de plattegrond zo goed mogelijk bijgewerkt moet zijn.

Op eigen gelegenheid

Deelnemers leggen de ontdektocht af op eigen gelegenheid en starten waar en hoe laat ze zelf willen. De planning is dat bij speciale/opvallende paddenstoelen horende informatiebordjes van 13.00 tot 16.00 uur in het park geplaatst staan.

Iedereen wordt met nadruk gevraagd zich aan de dan geldende maatregelen tegen het coronavirus te houden. Geef elkaar de ruimte!


Bezoek voor meer informatie en activiteiten: IVN Leidse regio [ivn.nl/leiden] en MEC Leiderdorp [natuureducatie.nl].


Kerstspullen en cadeaubonnen in de Ruilwinkel

ruilen n Het is weer mogelijk kerstspullen te brengen naar de Leiderdorpse Ruilwinkel. Ook kunnen momenteel de in de Ruilwinkel verzamelde punten ingewisseld worden tegen een cadeaubon, die vervolgens aan iemand anders geschonken kan worden.

De Ruilwinkel aan de Buitenhoflaan 1 te Leiderdorp is iedere woensdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur geopend. Wie spullen inlevert, krijgt daar punten voor. Met die punten kunnen andere artikelen betaald worden. Per klant worden niet meer dan tien artikelen ingenomen.

In de winkel worden de geldende regels van het RIVM gehanteerd, zoals het houden van anderhalve meter afstand, en wordt het dragen van een mondkapje dringend aanbevolen.

Om te zorgen dat er niet te veel klanten tegelijkertijd in de winkel zijn, wordt gewerkt met tijdslots van een half uur. Een tijdslot reserveren kan door op maandag tussen 13.00 tot 17.00 uur te bellen met 06 27376668.